WHO: “Omikron lijkt hogere kans op herbesmetting te hebben, maar minder ernstige symptomen”

 

 ©  rr

De omikronvariant van het coronavirus lijkt een verhoogde kans op herbesmetting te veroorzaken maar met minder ernstige symptomen dan de deltavariant. Dat heeft directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie woensdag gezegd op een persconferentie.

jvhBron: BELGA

“Voorlopige gegevens uit Zuid-Afrika wijzen op een hoger risico van herbesmetting met omikron, maar er zijn meer gegevens nodig om tot een duidelijkere conclusie te komen. Er zijn ook aanwijzingen dat omikron minder ernstige symptomen veroorzaakt dan delta, maar ook hier is het nog te vroeg voor zekerheid”, aldus de WHO-baas.

Sinds de omikronvariant (B.1.1.529) van het coronavirus eind november werd ontdekt in Zuid-Afrika, leidde hij tot grote bezorgdheid. Volgens cijfers van de Europese gezondheidsdienst ECDC werden er tot en met dinsdag meer dan duizend omikronbesmettingen vastgesteld. In België waren dat er achttien.

In 57 landen

Er zijn nu in 57 landen omikronbesmettingen vastgesteld en de WHO verwacht dat dat aantal nog zal stijgen. “Bepaalde eigenschappen van omikron, zoals de wereldwijde verspreiding en het grote aantal mutaties, wijzen erop dat deze variant een grote invloed zou kunnen hebben op het verloop van de pandemie”, zegt de WHO-baas. “Wat die impact precies zal zijn, is nog moeilijk te zeggen.”

Om sneller een beeld te krijgen van de eigenschappen van de variant, vroeg Tedros alle landen bij te dragen aan de beoordeling ervan door hun gegevens aan de WHO door te spelen. Om de ziekte beter te bestrijden, riep hij de landen ook op hun inspanningen op het gebied van vaccinatie en coronamaatregelen voort te zetten.

De WHO-baas had het ook over de “niet doeltreffende en discriminerende inreisverboden”. Hij juichte de beslissing toe van Frankrijk en Zwitserland om het reisverbod voor passagiers vanuit een aantal landen in het zuiden van Afrika op te heffen. “Aan Frankrijk en Zwitserland, ‘merci beaucoup’”. Ook België heeft sinds 28 november zo’n inreisverbod.

Vaccins

De hoofdwetenschapper van de WHO, dokter Soumya Swaminathan, verwees ook naar voorlopige studies die de afgelopen dagen zijn vrijgegeven en die lijken aan te tonen dat de variant het vaccin van Pfizer/BioNTech, althans na twee dosissen, minder effectief maakt. Ze riep echter op tot grote voorzichtigheid bij het interpreteren daarvan.

“Er is een grote variatie in de vermindering van de werkzaamheid van antilichamen, van 4 tot 40 keer minder in verschillende studies”, aldus Swaminathan. “Ze kijken echter alleen naar antilichamen, hoewel we weten dat het immuunsystaam veel complexer is. Het is voorbarig om te concluderen dat de vermindering van de neutralisering door antilichamen ook zal resulteren in een signifacante vermindering van de werkzaamheid van het vaccin.”

Lees ook

Nu in het nieuws