Wie wordt Sportman en Sportvrouw van het jaar? Wout Van Aert en Emma Meesseman krijgen stevige olympische concurrentie

Emma Meesseman en Wout van Aert kunnen zichzelf opvolgen op het Sportgala. ©  rr

Wielrenner Wout van Aert en basketbalspeelster Emma Meesseman krijgen fikse concurrentie om zichzelf op te volgen als Sportman en Sportvrouw van het Jaar. In een olympisch jaar en een topjaar tout court voor de Belgische sport maken bij de mannen naast Van Aert ook marathonloper Bashir Abdi en judoka Matthias Casse nog kans op de trofee, bij de vrouwen gaat het tussen Nina Derwael, Emma Meesseman en Nafi Thiam.

Bron: BELGA

De Belgische Beroepsbond van Sportjournalisten Sportspress gaat op zoek naar opvolgers voor Wout van Aert en Emma Meesseman, die de trofee in 2020 wonnen. Hoewel Van Aert opnieuw een topjaar kende met onder meer drie ritzeges in de Tour en olympisch tijdritgoud in Tokio, krijgt hij dit keer te duchten concurrentie van twee andere olympische medaillewinnaars, die overblijven bij de drie supergenomineerden. Bashir Abdi won brons op de marathon en pakte later dit jaar het Europees record op die afstand in een fantastische 2u03’36”, veertig seconden sneller dan de vorige Europese besttijd. Judoka Matthias Casse haalde brons in Tokio en werd wereldkampioen in de klasse tot 81 kilogram.

Bij de vrouwen is de kans klein dat basketbalspeelster Emma Meesseman zichzelf opvolgt, hoewel ze de stuwende kracht was van de Belgian Cats, die voor het eerst deelnamen aan de Spelen en meteen beslag legden op de kwartfinales. Ook bij haar club Ekaterinburg schittert ze opnieuw. Maar de concurrentie komt van twee olympische kampioenes: Nafi Thiam, die haar olympische titel in de zevenkamp verlengde en Nina Derwael, die goud pakte op de brug met ongelijke leggers.

Turnster Nina Derwael iis topfavoriete bij de vrouwen. Zij legde in Tokio beslag op de zesde plaats individueel allround, pakte de achtste plaats met Team Belgium en zette de kers op de taart met goud op haar favoriete nummer, de brug met ongelijke leggers.  ©  BELGA

Voor de prijs van Belofte van het Jaar gaat het nog tussen Thibau Nys, Nina Sterckx en Florian Vermeersch. De Belgian Cats (basketbal vrouwen), de Belgische jumpingploeg (ruitersport) en Red Lions (hockey mannen) kunnen Ploeg van het Jaar worden en Roger Lespagnard, Felice Mazzu en Shane McLeod strijden om de trofee voor Coach van het Jaar. Peter Genyn, Michèle George en Joachim Gérard zijn tot slot de overgebleven genomineerden voor de Paralympiër van het Jaar.

De laureaten worden op zondagavond 19 december bekendgemaakt op het Sportgala in Schelle.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten