Politie neutraliseert gewapende dief met rubberen kogel in Gentse binnenstad

 

 ©  Politie Gent

Gent -

Bij de arrestatie van een agressieve dief heeft de politie woensdagnacht in de binnenstad enkele schoten gelost met een speciaal ‘niet dodelijk’ vuurwapen. De dief had mensen bedreigd met een schaar en weigerde te kalmeren, waarop agenten naar het wapen grepen om hem in te rekenen.

Simon Dekaezemaker

“Een wapen van het type FN 303 p gebruiken we enkel bij interventies waarbij een verdachte zelf een potentieel gevaarlijk wapen heeft”, legt commissaris Hans Moors van Politiezone Gent uit. “Zo kunnen onze mensen de persoon neutraliseren zonder dat die gewond raakt.”

Een speciale interventieploeg van de Gentse flikken, het GIA team genaamd, moest zo’n type ‘less lethal weapon’ woensdagnacht in de Limburgstraat gebruiken om een gewapende dief te pakken die zich agressief opstelde.

Schaar

“Het GIA team is een mobiele ploeg van de COPS, die de klonk rond op het terrein aanwezig is”, zegt Moors. “Bij interventies met potentieel gevaar komen zij ter plaatse om de situatie normaliseren. Het gebruik van een FN 303 p komt niet vaak voor, maar kan handig zijn in crisissituaties zoals deze. “

De man probeerde eerder die avond in de Belfortstraat, vlakbij het politiekantoor in de binnenstad, een geparkeerde motorfiets te stelen. Getuigen spraken hem daarop aan en probeerden hem daarna te overmeesteren. De man bedreigde ze met een schaar en sloeg op de vlucht.

De man werd wat later tegengehouden door een interventieploeg in de Limburgstraat. De man bleef zich agressief opstellen tegen de agenten. Het GIA-team kwam daarop ter plaatse en met het FN 303 p wapen losten ze een rubberen kogel om de man te neutraliseren. Het raakte hem op zijn been.

Blauwe plek

“De impact van zo’n schot kan je het best vergelijken met dat vanuit een paintball geweer, maar dan drie keer zo sterk”, zegt Moors. “De kogels zijn gemaakt uit plastic en gevuld met een niet-giftig metaal. De verdachte zal vandaag een blauwe plek hebben, maar dat is het dan ook.”

De man bleef zich daarna tijdens zijn arrestatie verzetten. De man zat op zijn knieën, maar weigerde zijn schaar te laten vallen. Daarop losten de agenten van het COPS-team een waarschuwingsschot naast de man. Daarop liet hij de schaar wel vallen en zo kon de man ingerekend worden.

De verdachte werd meegenomen voor verhoor en werd daarna voorgeleid bij de onderzoeksrechter die zijn aanhouding bevestigde. Het onderzoek naar het incident loopt, maar het parket laat weten dat er geen aanwijzingen zijn dat de politie buiten proportioneel geweld gebruikte bij de interventie.

Nu in het nieuws