Van Quickenborne tekent deal met Verenigde Arabische Emiraten: drugsmiljonairs mogen uitgeleverd worden

 ©  BELGA

Vanaf donderdag zijn vermeende Belgische drugsbazen niet langer veilig in Dubai. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) tekent samen met federaal procureur Frédéric Van Leeuw een uitleveringsverdrag en een verdrag rond wederzijdse rechtshulp met de Verenigde Arabische Emiraten. Dat moet helpen om een aantal spilfiguren uit het onderzoek naar Sky ECC, die zich schuilhouden in de VAE, uit te leveren aan ons land.

evdg

Begin dit jaar konden het federaal parket en de federale gerechtelijke politie met het zogenaamde Sky ECC-onderzoek een netwerk van cryptofoons hacken, waardoor de georganiseerde (drugs)misdaad een zware klap werd toegebracht. Ruim 550 mensen werden al opgepakt, maar volgens het kabinet van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne duikt de top van de georganiseerde bendes steeds vaker onder in landen zonder uitleveringsverdrag met België. Zo kunnen ze niet vervolgd worden in ons land.

Dat was ook het geval voor de Verenigde Arabische Emiraten. Twee bilaterale verdragen, die Van Quickenborne en federaal procureur Frédéric Van Leeuw vandaag in Abu Dhabi ondertekenen, maken daar na ruim een jaar onderhandelen een eind aan. Het gaat om een uitleveringsverdrag en een verdrag rond wederzijdse rechtshulp in strafzaken. Dat laatste regelt onder meer inbeslagname en confiscatie van eigendommen en opbrengsten van misdrijven. Het Belgische parlement moet daar wel nog mee instemmen.

“We zullen nooit aanvaarden dat de kopstukken aan vervolging proberen te ontsnappen door zich in het buitenland schuil te houden”, zegt Van Quickenborne. “Onze boodschap is duidelijk: justitie zal er alles aan doen om verdachten voor een Belgische rechtbank te vervolgen en op zoek gaan naar hun criminele vermogens, waar ze zich ook ter wereld schuilhouden.”

Van Leeuw noemt de verdragen “een onmisbare troef om de transnationale misdaad te kunnen bestrijden die profijt trekt van de negatieve aspecten van de globalisering”.

Aangeboden door onze partners