“Prijzen van tweedehandswagens op recordniveau”

Themabeeld 

Themabeeld ©  Shutterstock

De prijzen voor tweedehandswagens waren nooit eerder zo hoog in België. Dat blijkt uit cijfers van autozoekertjeswebsite AutoScout24. In november werd een tweedehandswagen in België voor gemiddeld 22.104 euro verkocht, een stijging met ruim 22 procent op jaarbasis.

jvhBron: BELGA

Een jonge tweedehandswagen van maximaal 3 jaar oud werd in november voor gemiddeld 35.995 euro verkocht, waar dat een jaar eerder nog 29.438 euro was en in november 2019 nog 28.587 euro. 

Maar de stijging doet zich niet enkel voor bij de jonge tweedehandswagens. Bij de oudere occasiewagens is ze zelfs nog meer uitgesproken. Voor tweedehandswagens tussen de vijf en tien jaar oud steeg de gemiddelde verkoopprijs met 27,6 procent tot 16.383 euro.  

Mobiliteitsfederatie Traxio wijst erop dat de tweedehandsmarkt voor auto’s in november opnieuw meer dan dubbel zo groot was als de markt voor de nieuwe personenwagens. Er werden vorige maand in België 52.924 tweedehandswagens ingeschreven, 6,4 procent meer dan tijdens dezelfde maand vorig jaar. Daartegenover staat dat de markt van de nieuwe personenwagens een terugval met ruim 17 procent liet optekenen tegenover november 2020, met amper 24.457 inschrijvingen van nieuwe wagens.  

“Het inmiddels gekende tekort aan halfgeleiders en chips blijft de volledige nieuwmarkt parten spelen, maar ook de tweedehandsmarkt komt onder druk”, zegt Traxio-woordvoerder Filip Rylant. “Wanneer er minder nieuwe wagens worden ingeschreven, komen er automatisch ook minder occasievoertuigen op de markt. Niet enkel de lange wachttijden voor nieuwe wagens, maar ook de stijgende kostprijs en onzekerheid over de toekomst hebben zeker een invloed. De voorstellen om in Vlaanderen vanaf 2029 enkel nog nieuwe elektrische wagens in te schrijven zorgen voor grote verwarring en nog meer twijfel. De consument stelt zich vragen of het opportuun is om zijn wagen vandaag te vervangen en wat voor type wagen hij zou kunnen aanschaffen. De markt dreigt dus ernstig verstoord te worden. Maar we horen ook positieve verhalen uit de showroom. De orderboekjes zouden goed gevuld zijn, maar de leveringen lopen steeds verder achterop waardoor het aantal inschrijvingen daalt.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten