Vlaamse overheid geeft illegaal verkregen Romeinse munten terug aan Frankrijk

Themabeeld 

Themabeeld ©  AFP

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) heeft donderdag een schat met 14.000 Romeinse munten teruggegeven aan Frankrijk. De persoon die de munten gevonden had, wou via het Vlaams Agentschap voor Onroerend Erfgoed een deel van de schat witwassen.

jvhBron: BELGA

In september 2019 contacteerde de persoon, een Franse staatsburger, het agentschap: op een terrein in Haspengouw, waarvan hij de eigenaar is, zou hij 14.000 Romeinse munten toevallig gevonden hebben. Na uitvoerig onderzoek van het agentschap bleek echter dat de munten onmogelijk van die plek zouden kunnen komen. Het agentschap contacteerde daarom haar Franse evenknie, het Direction Régionale des Affaires Culturelles, en startte een uitgebreid onderzoek.

Daaruit bleek dat de vinder in het bezit was van nog een pak meer artefacten: in totaal gaat het om meer dan 13.000 illegaal verkregen objecten, waaronder armbanden en halskettingen uit de Brons-en IJzertijd, een zeldzame dodecaëder (een regelmatig twaalfvlak), Romeinse sierspelden en beeldjes en Merovingische riemgespen. Ook de munten die zogezegd in België zouden gevonden zijn, bleken eigenlijk afkomstig te zijn uit Franse bodem. 

In afwachting van het gerechtelijk onderzoek werd de muntschat opgeslagen in het archeologisch depot van het Agentschap Onroerend Erfgoed in Vilvoorde. “Ik ben heel blij om vandaag, samen met de federale gerechtelijke politie, de Romeinse munten te overhandigen aan de Franse staat”, zegt minister Diependaele. “De kennis die archeologische vondsten opleveren, behoort toe aan een gemeenschap. Deze vondst kan nu terug naar waar hij thuishoort en zo mee de geschiedenis van het land van oorsprong helpen schrijven.”

Lees ook

Nu in het nieuws