Einde van Dubai als schuiloord voor voortvluchtige drugsmiljonairs? Deze criminelen moeten uitlevering naar ons land vrezen

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) heeft donderdag namens de Belgische regering een uitleveringsverdrag getekend met de Verenigde Arabische Emiraten. Het verdrag komt er om de uitlevering van voortvluchtige drugscriminelen die zich in Dubai schuilhouden, eenvoudiger te maken. Maar of het verdrag in de praktijk veel zal veranderen, moet nog blijken.

Joris Van der Aa

Dubai is de voorbije decennia uitgegroeid tot het belangrijkste handelscentrum in de Arabische wereld. Het gunstige fiscale regime heeft niet alleen handelaars in edelstenen, diamanten of goud naar het emiraat gelokt, ook internationale fraudeurs, wapenhandelaars en drugsbaronnen hebben de voordelen van Dubai ontdekt.

Dubai ontvangt gefortuneerde buitenlanders met open armen, zonder veel vragen te stellen over de herkomst van hun kapitaal. En het emiraat heeft de reputatie dat het zelden of nooit reageert op internationale verzoeken tot rechtshulp vanuit het buitenland. Ook uitleveringen van gezochte misdadigers vanuit Dubai zijn zeldzaam. Die reputatie heeft gezorgd voor een ware exodus van buitenlandse drugscriminelen, die vanuit Dubai hun zaakjes in de Antwerpse haven regelen per telefoon.

Othman E.B wordt door de politie beschouwd als een grote speler in de cocaïnehandel. ©  rr

Een van de eerste verdachten die Antwerpen inruilde voor Dubai, was Othman E.B. uit Borgerhout. Hoewel nooit veroordeeld wegens grootschalige invoer van cocaïne, beschouwt de politie hem wel als een grote speler in de cocaïnehandel.

Dubbel verdrag

Om aan die toestanden een einde te maken, zijn minister van Justitie Vincent Van Quickenborne en federaal procureur Frédéric Van Leeuw naar Dubai afgereisd om een dubbel verdrag te ondertekenen: een verdrag over het uitleveren van veroordeelde criminelen en gezochte verdachten, en een verdrag dat het uitwisselen van rechtshulp regelt. Of het afsluiten van deze verdragen in de praktijk veel zal veranderen, zal nog moeten blijken. Juridische experts wijzen erop dat de wetgeving in Dubai blijft wat ze is. Wie niet terug naar België wil, kan in Dubai immers nog een ware procedureslag aangaan die maanden of jaren kan aanslepen.

Experts wijzen er ook op dat uitleveringen al mogelijk waren op basis van VN-verdragen. Zo leverde Dubai de Antwerpse drugshandelaar Eric D.B. uit aan ons land. En in het dossier van Janus “Ferry Bouman” Van Wesenbeeck leverde Dubai ook al de witwasser Hayatmahomed Mohameddjaliel uit aan ons land.

LEES OOK. Het ‘wraakinterview’ van Europa’s beruchtste drugskoning: “Ik ben maar een gewoon manneke met een Ford van 220 euro” (+)

Momenteel loopt er slechts één uitleveringsverzoek van België aan Dubai. Het Antwerpse gerecht jaagt al jaren op drugshandelaar Nordin El Hajjioui, een ander vermeend kopstuk van de drugsmaffia. El Hajjioui vertrok na een veroordeling tot 40 maanden cel met uitstel – behoudens zijn voorhechtenis – naar Nederland, waar hij zou zijn uitgegroeid tot een extreem rijke cokesmokkelaar.

Nordin El Hajjioui ©  rr

Het Antwerpse gerecht vervolgt de man ook in het dossier van Frank ‘De Tank’ V., maar ziet in hem evenzeer een drugsbaas die opdracht geeft om aanslagen te plegen op rivalen in het drugsmilieu. El Hajjioui heeft alle beschuldigingen altijd met klem ontkend. Hij beschuldigt de federale politie ervan samen te werken met andere criminelen en hem “in een dossier te gooien.”

LEES OOK. 51 verdachten uit organisatie rond ‘Dikke Nordin’ verwezen naar rechtbank

Verlanglijst

Zowel het federaal parket als het parket van Antwerpen willen niet alleen Nordin El Hajjioui gaan halen in Dubai. Minister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) trok met een uitgebreide “verlanglijst” met namen van een twintigtal gezochte drugscriminelen naar de Verenigde Arabische Emiraten.

Een toptarget, naast Nordin El Hajjioui, is de Borgerhoutse drugshandelaar Mohamed C., alias De Algerijn. Dankzij het kraken van de criminele chat-app Sky ECC ontdekten de speurders dat De Algerijn vanuit Dubai de opdracht gaf voor een aantal granaataanslagen in Antwerpen. Ook Othman E.B prijkt op de lijst, net als zijn schoonbroer Farhan B., die tot 11 jaar werd veroordeeld in het dossier met Frank Masmeijer.

LEES OOK. Hij was één van Nederlands grootste tv-sterren … tot een ‘akkefietje’ met 500 kilo cocaïne (+)

Ook Salima A., de vrouw van Farhan B. prijkt op de verlanglijst. Andere bekende namen op de lijst: Said F., alias Zonnepit, Samir El Y., alias Patatje, en Omar G., alias Patje Haemers. In sommige publicaties viel ook de naam van Mohamed ‘Mr Noodles’ El K., maar die naam prijkt voorlopig niet op de verlanglijst van Van Quickenborne. Wellicht omdat El K. zich nooit in Dubai schuilhield, maar al jaren in Marokko zou verblijven.

Said F. ©  rr

De vraag rijst of de acties van minister Van Quickenborne niet te laat komen. Een aantal grote namen op zijn verlanglijst hebben jarenlang in Dubai van hun centen kunnen genieten, maar zijn inmiddels uitgeweken naar Istanbul.

Een van de belangrijkste figuren is Abdelilah E.M, alias Black of Narcos. Hij vertrok naar Turkije, nadat Dubai was begonnen met het uitleveren van topcriminelen als Ridouan Taghi. De Turkse overheid biedt buitenlanders immers de Turkse nationaliteit, als ze 250.000 investeren in de noodlijdende Turkse economie. De Turkse nationaliteit biedt in principe volledige bescherming tegen uitlevering, omdat Turkije geen onderdanen uitlevert aan buitenlandse autoriteiten. Steeds meer Antwerpse verdachten volgen het voorbeeld van Black en hebben Dubai inmiddels verruild voor Istanbul.

©  rr

Aangeboden door onze partners