Hoezo, geen signalen? Volleybalbond was al in 2016 op hoogte van problemen tussen bondscoach en Yellow Tigers

 ©  BELGA

Dat ze in de voorgaande jaren nooit signalen hebben ontvangen, zegt de voorzitter van Volley Belgium. En waarom de ex-Yellow Tigers zo lang hebben gewacht om hun ongenoegen te uiten over bondscoach Gert Vande Broek. Vreemd. In 2016 was er al een gesprek met de Vlaamse volleybond, inclusief de bondscoach, om de problemen aan te kaarten.

Hans Jacobs

LEES OOK (+).Beachvolleybalster Katrien Gielen deelt opvallend verhaal in volleyschandaal: “Afgedreigd door Gert Vande Broek”

“We willen de dingen niet de doofpot steken. Maar de getuigenissen waren heel eenzijdig. Bovendien hadden we in de voorgaande jaren nooit dergelijke signalen ontvangen.” Getekend: Guy Juwet, directeur van de raad van bestuur van Volley Belgium, de overkoepelende volleybalbond.

Nochtans was er al in 2016 een ontmoeting belegd. Die vond plaats in Leuven, in een café in de buurt van het Sportkot – de faculteit bewegings- en sportwetenschappen, waar Vande Broek ook professor is. Zaten onder meer aan tafel: sportieve beleidsmakers van Volley Vlaanderen, de Vlaamse vleugel, onder wie bondscoach Vande Broek; een speelstervertegenwoordigster – een deel van de Yellow Tigers was op het ogenblik van de bijeenkomst aan de slag bij hun buitenlandse clubs en konden de bijeenkomst niet fysiek bijwonen; en een sportpsychologe.

Zij was namelijk mee ingeschakeld om de omvang in te schatten van de onvrede van een paar Tigers over de bondscoach en om te bekijken hoe/of de brokken konden worden gelijmd.

Niet dat de volledige ploeg het toen niet meer konden vinden. Er waren wél al signalen over ongenoegen, in die mate dat enkelen niet meer wilden spelen onder de bondscoach. De volleybond bleef toen pal achter Vande Broek staan.

Ook nadien nog uitten topspeelsters hun onvrede, zoals onder meer Valérie Courtois, jarenlang een vaste waarde en ook de zus van doelman Thibaut. Zij was van 2010 tot 2018 Yellow Tiger. Niet lang nadat ze was gestopt, haalde ze verschillende dingen aan, waaronder ook de coaching-aanpak.

Noch de bewuste bijeenkomst, noch de onvrede van speelsters is nadien tot bij Sport Vlaanderen geraakt. Althans, Paul Rowe, directeur van de belangrijkste Vlaamse sportinstantie, liet na de aantijgingen over Vande Broek deze week weten dat “er nooit een klacht, zelfs geen signaal is geweest”.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten