Volleybal

Beachvolleybalster Katrien Gielen deelt opvallend verhaal in volleyschandaal: “Afgedreigd door Gert Vande Broek”

Katrien Gielen speelde onder meer beachvolleybal aan de zijde van Liesbeth Mouha (foto) en Sarah Cools. ©  Dick Demey

De heisa rond volleybalcoach Gert Vande Broek en het emotionele misbruik bij de Yellow Tigers heeft ook bij Katrien Gielen (31) een snaar geraakt. De Limburgse vergaarde vooral faam in het beachvolleybal. “In 2017 heeft Vande Broek me afgedreigd.”

Rob Kwanten

LEES OOK. Hoezo, geen signalen? Volleybalbond was al in 2016 op hoogte van problemen tussen bondscoach en Yellow Tigers

“Ik blader terug naar 2017”, doet Katrien Gielen haar verhaal. “In de eerste helft van dat jaar speelde ik nog met Liesbeth Mouha. Minister van Sport Muyters besliste in die periode dat de overheidssteun voor ons project wegviel. Dat gebeurde op advies van Gert Vande Broek, die toen in zijn kabinet zetelde. Al het geld ging plots naar de zaal. Voor Gert was en is beachvolleybal geen sport, maar een vorm van tijdverdrijf. Ik vind het overigens niet kunnen dat iemand tegelijk coach van Kieldrecht, bondscoach én kabinetsmedewerker van de minister van Sport kan zijn. Dat is pure belangenvermenging. Het typeert Gert ook. Hij beslist alles en overal, trekt aan alle touwtjes. Hij weet zich als geen ander overal binnen te werken en in machtige posities te manoeuvreren.”

Katrien Gielen, hier aan de zijde van Liesbeth Mouha. ©  Sven Dillen

Echt bang

Maar het ergste moest dan nog komen voor Katrien Gielen. “Sarah Cools, huidig Belgisch kampioen en met afstand de beste Belgische in het zand, wilde graag mijn nieuwe partner worden en zich voluit op het beachvolleybal storten”, verduidelijkt de Peltse. “Er zat veel muziek in onze samenwerking. Maar haar zaalclub Kieldrecht weigerde om Sarah vrij te geven. Koen Hoeybergs (van de federatie, nvdr.) en Gert Vande Broek (op dat moment de trainer van Kieldrecht, nvdr.) dreigden mij bovendien af. Op een totaal onaanvaardbare manier werd ik verzocht om niet met Sarah te praten. Ze maakten ons echt bang. Na veel juridische vijven en zessen is Sarah dan toch begonnen met beachen. Maar al snel werd duidelijk dat ons project een kort lot beschoren was. De federatie weigerde immers om ons voor toernooien in te schrijven. Via een advocaat hebben we die inschrijvingen afgedwongen. De federatie moest ons een dwangsom van 10.000 euro betalen per dag dat we niet ingeschreven waren. Maar ondertussen stonden we onderaan op de reservelijst. Resultaat? Geen toernooien en geen inkomsten. Voor mij betekende dat het einde van mijn beachvolleybaldroom.”

Gert Vande Broek. ©  BELGA

Niet verrast

Training kreeg Gielen nooit van Vande Broek, maar ze is niet verrast door de verklaringen van Freya Aelbrecht en co. “Ik heb die verhalen in mijn periode als speelster ook meegekregen. Veel meisjes, inclusief mezelf, hebben zich altijd afgevraagd waarom die speelsters dat allemaal bleven pikken. Zeker omdat ik heb mogen ervaren dat het ook anders kan. Zo heeft Vital Heynen Liesbeth en mezelf begeleid richting Olympische Spelen. In dat traject heb ik gezien dat je ook op een positieve manier aan topsport kan doen. Dat is de boodschap die ik wil brengen.”

LEES OOK (+). Steeds meer internationals laken sfeer rond Yellow Tigers: “Ook onze generatie heeft schrik”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten