Amerikaans Hooggerechtshof houdt Texaanse wet overeind die abortus verbiedt na zes weken zwangerschap

 

 ©  AFP

Het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten heeft vrijdag de wetgeving van de staat Texas overeind gehouden die abortus verbiedt na zes weken zwangerschap. De rechters zeiden wel dat de verstrekkers van abortus het recht hebben de wet aan te vechten voor een federale rechtbank. De uitspraak betekent dat de zaak terugkeert naar een districtsrechtbank voor verdere procedures. Dat opent de mogelijkheid dat de wet opgeschort wordt.

jvhBron: BELGA

De abortuswet van Texas is sinds ruim drie maanden van kracht. Op 1 september gaf het Hooggerechtshof groen licht voor de wet. Sindsdien steken vrouwen in Texas de grens van de staat over om een zwangerschap na zes weken te laten afbreken. Vrouwen in armoede die daar de middelen niet voor hebben, hebben maar weinig keuze.

LEES OOK. Wordt abortus illegaal in helft Amerikaanse staten? (+)

Juristen die de abortuswet aanvochten, noemden de wet ongrondwettelijk en voerden aan dat ze het grondwettelijke recht van vrouwen op abortus tenietdeed. De wet verbiedt abortus van zodra de hartslag van de foetus kan worden waargenomen, maar vaak weet een vrouw na zes weken nog niet dat ze zwanger is. In de rest van de VS is abortus tot ongeveer 24 weken zwangerschap toegestaan.

Conservatieve krachten lopen storm tegen deze principiële uitspraak van het Hooggerechtshof (arrest Roe v. Wade) uit 1973 die abortus toestaat zolang de foetus niet levensvatbaar is. Bij het Supreme Court loopt ook een zaak over een abortuswet van de staat Mississippi.

Ongewoon aan de wet uit Texas is dat privépersonen naar de burgerlijke rechtbank kunnen stappen tegen al wie bij een abortus helpt. Dat gaat van de taxichauffeur die een vrouw naar een abortuskliniek brengt tot ouders die hun dochter financieel helpen bij de afbreking van de zwangerschap.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten