Tweede wolf in provincie Antwerpen: sporen in Zoersel en Zandhoven gevonden

Vorige week raakte al bekend dat een zwervende wolf vanuit Nederland de grens is overgestoken en minstens tijdelijk zijn intrek heeft genomen in het Grenspark Kalmthoutse Heide en de omliggende Vlaamse en Nederlandse natuurgebieden. Nu zijn er ook sterke aanwijzingen dat er nog een tweede wolf ronddwaalt in de regio Zoersel-Zandhoven-Schilde. Dat maakt Welkom Wolf bekend. Ook in Geel werden al sporen gevonden. Wellicht gaat het om een jong uit de Limburgse roedel.

Kristin Matthyssen

De eerste wolf die nu in de grensstreek Essen-Kalmhout zwerft, verscheen al op 10 november op de radar van Welkom Wolf toen die nog in de Ooijpolder bij Nijmegen liep. “We gaan ervan uit dat deze wolf daar nog steeds aanwezig is. Vanochtend werd nog schade gemeld aan de Nederlandse kant van de grens. Het is voorlopig onduidelijk of het om een mannetje of een vrouwtje gaat”, aldus Jan Loos van Welkom Wolf.

Ondertussen staat ook vast dat vorige week nog een tweede wolf door de provincie Antwerpen is getrokken. “Welkom Wolf ontving meerdere meldingen, eerst uit Geel (8 december) en daarna uit Zandhoven en Zoersel (9 december). Uit getuigenissen, pootafdrukken en een video weten we zeker dat het om een wolf gaat, zo goed als zeker een mannetje”, zegt Loos.

Een pootafdruk van een wolf in Geel. 

Een pootafdruk van een wolf in Geel. ©  Welkom Wolf

Babysit

De kans is reëel dat de tweede zwerver een van de jaarlingen uit de Limburgse roedel is, maar helemaal zeker is dat niet. “We weten dat de twee mannelijke jaarlingen – welpen die geboren zijn in 2020 – nu elk ogenblik kunnen besluiten om de wijde wereld in te trekken, op zoek naar een eigen territorium en een partner. Het voorbije voorjaar en zomer hebben ze hun ouders August en Noëlla geholpen om de welpen van 2021 te voeden en te beschermen, maar hun taak als babysit zit er nu op. Het is dus mogelijk dat één van de jaarlingen vertrokken is uit Limburg en via Geel naar Zandhoven en Zoersel is gelopen. Of dat effectief het geval is, zal achteraf blijken uit een combinatie van Limburgse camerabeelden en DNA.”

Noëlla, mogelijk dus de moeder van deze jonge wolf, zwierf rond de kerstperiode van 2019 door Zoersel en Malle. Eerder zat ook wolf Billie, later gedood in Frankrijk, al eens in de grensstreek Zandhoven-Nijlen-Grobbendonk.

Waar de tweede zwerver zich nu bevindt, is onduidelijk. Hij kan al het land uit zijn, maar hij zou ook nog in de provincie Antwerpen kunnen ronddolen. De voorbije week werd ook schade gemeld in Schilde en Brecht. Afgelopen weekend werden twee schapen gedood in Sint-Job-in-’t-Goor in de Bethaniënlei en de Grovedreef. Dat ligt vlakbij Sint-Antonius (Zoersel), de Brechtse Heide en Schilde.

Het is mogelijk – maar nog lang niet zeker – dat het hier om wolvenschade gaat, en al helemaal niet duidelijk welke van de twee wolven dan wel verantwoordelijk zou zijn. De tweede keer waren namelijk beide wolven op loopafstand van de schadeplek; een wolf kan tot 50 km in één nacht afleggen. Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek kwam telkens ter plaatse om DNA-stalen te nemen.

Extra alert

Welkom Wolf roept alle kleinveehouders in de hele provincie Antwerpen op om extra alert te zijn en hun dieren extra te beschermen met schrikdraad of ze ’s nachts op stal te zetten. Pijnlijk detail is wel dat in het grootste deel van de provincie Antwerpen – in tegenstelling tot Limburg – nog geen subsidies beschikbaar zijn voor preventieve maatregelen zoals wolf-proof schrikdraadomheiningen.

De Vlaamse overheid stelt die subsidies pas beschikbaar als een wolf ergens minstens zes maanden gevestigd is en als territoriaal kan worden beschouwd. Nochtans kunnen zwervende wolven ook veel schade aanrichten. Ze kennen het gebied niet waar ze doorheen trekken en kiezen vaak voor een snelle hap langs de route; niet zelden is dat een onbeschermd schaap. De komende jaren zullen steeds vaker zwervende wolven door Vlaanderen trekken, zeker door de provincies Antwerpen en Limburg.

Welkom Wolf roept iedereen op om waarnemingen van wolven of vermoedelijke wolven te melden via 0495-32.53.30 of wolven@landschapvzw.be. Alle info over wolven en wolfwerende maatregelen om vee te beschermen vind je op www.welkomwolf.be.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten