Duobaan voor Kenny De Ketele: nieuwe pistebondscoach én ploegleider bij Sport Vlaanderen-Baloise

Kenny De Ketele (36) wordt de nieuwe bondscoach van de Belgische baanwielrenners. De dit jaar gestopte pistier wordt ook ploegleider bij Sport Vlaanderen-Baloise, waar hij zich vooral zal ontfermen over de pistekern.

Werner Bourlez en Rob Rodiers

Net voor het WK baanwielrennen in Roubaix eind oktober maakte Belgian Cycling bekend dat het eind dit jaar afscheid neemt van Peter Pieters (59) als bondscoach baanwielrennen. De Nederlander leidde de Belgen met zes medailles – één keer goud, vier keer zilver en één keer brons – nog naar het meest succesvolle WK ooit, maar moet na elf jaar vertrekken.

Zijn opvolger wordt Kenny De Ketele, de meest succesvolle Belgische pistier van zijn generatie met acht WK-, twaalf EK- en twintig wereldbekermedailles, plus 22 zeges in zesdaagses. De Ketele werd wereldkampioen ploegkoers in 2012 en werd twee keer vierde op de Olympische Spelen: in 2008 met Iljo Keisse en dit jaar met Robbe Ghys. Hij zwaaide eind november in het Kuipke af met een vijfde zege in de Gentse Zesdaagse.

 ©  BELGA

De nieuwe bondscoach deed die job eerder al bij de junioren en daar kreeg hij heel veel lof voor. Maar Belgian Cycling oordeelde toch dat dit combineren met een actieve pistecarrière niet ideaal was. Toch bleven de jongeren De Ketele om raad vragen: hij was belangrijk voor opkomende talenten. Als ploegmaat hielp hij ook renners als Gijs Van Hoecke, Jasper De Buyst, Moreno De Pauw en vooral Robbe Ghys naar succes. Ghys en co. pleitten dan ook bij de bond om te gaan voor De Ketele als bondscoach, nadat die zich kandidaat had gesteld.

Opleiding bij UCI

Met De Ketele kiest Belgian Cycling voor een andere, jonge aanpak. De Ketele is recht voor de raap, een prima communicator en een motivator, die openstaat voor nieuwe ideeën. Hij moet nu toewerken naar de Olympische Spelen van Parijs in 2024 en een nieuwe topploegmaat vinden voor Robbe Ghys in de ploegkoers. Jasper De Buyst, Lindsay De Vylder, Fabio Van Den Bossche, Gerben Thijssen, Jules Hesters en Tuur Dens zijn de kandidaten. Ook de ploegenachtervolging, met toptalent Noah Vandenbranden, maakt een (kleine) kans. Bij de vrouwen ligt na het afscheid van Jolien D’hoore alle hoop bij Lotte Kopecky en Shari Bossuyt. De Ketele wacht ook de taak om ex-wereldkampioene keirin Nicky Degrendele weer naar de top te brengen.

De job van bondscoach zal De Ketele combineren met het ploegleiderschap bij Sport Vlaanderen-Baloise, de wegploeg waar hij twaalf jaar als prof reed. Hij wordt er vierde ploegleider en zal zich vooral bezighouden met de jonge pisterenners in het team. Hij rondde vorige maand met succes een opleiding af bij de UCI in het Zwitserse Aigle.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten