Hij versierde de suite van Obama, maar wil vooral het verschil kan maken in het leven van mensen: “Dat maakt mij pas écht trots”

Kato en haar papa Peter samen met medewerkster Kristel. 

Kato en haar papa Peter samen met medewerkster Kristel. © Dirk Kerstens 

 

 ©  Dirk Kerstens

1 / 2
Edegem -

Bloemenwinkel Myosotis op de Mechelsesteenweg in Edegem is al 30 jaar een vaste waarde in de gemeente. De voorbije weekends kon iedereen feestelijk komen meegenieten van de feeërieke kerstsfeer. “Het fijnste is dat ik deel mag uitmaken van belangrijke momenten in de mensen hun leven”, vertelt zaakvoerder en bloemist Peter Putmans.

Saar Van Olmen

Peter is de zoon van twee boekhouders, maar wist al op zijn vijftiende dat hij een andere weg zou volgen. “Ik wilde bloemist worden”, vertelt hij. “Daarom trok ik naar Den Bosch in Nederland, waar er intensieve opleidingen voor het vak bestaan.” Drie jaar lang verdiepte hij zich in de plantenkunde, waardoor hij ook nu nog van elk winkelitem kan vertellen hoe het heet en hoe je het moet behandelen.

Nadat Peter was afgestudeerd begon hij een winkeltje in de Oude Godstraat, welgeteld 50 m² groot. Dat werd al snel veel te klein. “Toen ik dit pand op de Mechelsesteenweg passeerde, was ik meteen verkocht.”

Het pand waarin Myosotis, de wetenschappelijke naam voor een vergeet-mij-nietje, huist, was vroeger een woonhuis. Die huiselijke sfeer heeft Peter willen bewaren met een brandende haard en een salonnetje. “Het mooiste compliment dat mensen mij kunnen geven, is dat ze een huiselijk gevoel ervaren, als ze hier binnenstappen.”

Voor Peter is een huiselijke sfeer enorm belangrijk.

Voor Peter is een huiselijke sfeer enorm belangrijk. © Dirk Kerstens 

Hotels bebloemen of een winkel?

Na de opening van de nieuwe winkel ging de bal pas écht aan het rollen. Putmans kreeg diverse aanbiedingen om hotels in Brussel te gaan decoreren. “Zo mocht ik ooit de suite van Barack Obama aankleden”, vertelt hij trots. Putmans herinnert zich het nog alsof het gisteren was. “Ik werd ik door twee bomen van securitymensen naar boven gebracht. Er mocht ook niemand op de verdieping boven of onder die van de toenmalige president verblijven.”

Na een tijdje hotels te hebben ingekleed, begon Peter te merken dat hij steeds minder in zijn eigen winkel vertoefde. “Ik moest een keuze maken. Ofwel koos ik voor mijn winkel ofwel ging ik voor de grotere bedrijven.” In 2016 nam hij een definitieve beslissing. “Na de aanslagen in Brussel kwam er gewoon te weinig volk naar de hotels. Ik koos er dan ook voor om me weer meer op de winkel te gaan focussen.”

Hij stopte er meteen zijn hele hart en ziel in. Myosotis werd meer dan zomaar een bloemenwinkel. Peter zet namelijk ook in op decoratie en boeken en dat op een, naar eigen zeggen, behoorlijk eigenzinnige manier. “Ik ken het verhaal achter elk stukje decor. Ik verkoop bijvoorbeeld pinguïnbeeldjes waarvan de opbrengst wordt geïnvesteerd in bomenbeplanting in Afrika. Ik ga nooit afgaan op wat populair is, ik laat me veeleer door mijn gevoel leiden.”

 

 ©  Dirk Kerstens

Uitstervend ras

De zaken gaan al dertig jaar goed. Al lijkt de bloemist stilaan een uitstervend ras. “Elke maand sluit er ergens wel eentje”, zegt hij. Het ligt volgens hem aan de werklust bij de jongere generatie. “Mensen vinden het blijkbaar steeds moeilijker om ’s avonds laat of op feestdagen te werken. Iets wat je bij winkels als de onze nu eenmaal wél moet doen.”

Peter heeft geluk, zijn dochter Kato (21) ontdekte tijdens de pandemie dat ze de winkel graag van hem wil overnemen. Nu werkt ze fulltime bij haar papa én volgt ze in avondschool een cursus om qua kennis hem bij te benen. “Ik ben opgegroeid in de winkel en heb nooit iets anders gekend. Ik weet ook wat ik aan mijn papa heb, dat zorgt ervoor dat we goed kunnen samenwerken.”

Wanneer we Peter vragen waar hij het meest trots op is, dan blijkt dat toch niet de suite van Obama te zijn. “Ik heb een verschil kunnen maken in heel wat mensen hun leven. Klanten van vroeger komen nu soms nog naar mij om te vertellen dat ik hun huwelijk heb verzorgd. Dat is wat me écht trots maakt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten