Poetin wil “meteen” praten met VS en NAVO over veiligheidsgaranties

Vladimir Poetin 

Vladimir Poetin ©  AFP

De Russische president Vladimir Poetin wil “onmiddellijk” in gesprek gaan met de NAVO en de Verenigde Staten over veiligheidsgaranties voor zijn land. Dat zei hij volgens het Kremlin tijdens een telefoongesprek met zijn Finse ambtgenoot Sauli Niinistö.

jvhBron: BELGA

President Poetin zei dat hij zo snel mogelijk onderhandelingen wil aangaan “om tot internationale garanties te komen met betrekking tot de veiligheid van ons land”, aldus een gespreksverslag dat is vrijgegeven door de Russische regering. Hij wil voorkomen dat de NAVO zich verder uitbreidt richting het oosten. Ook wil Rusland niet dat wapensystemen worden geplaatst in buurlanden zoals Oekraïne.

LEES OOK. Niet langer blufpoker: de vraag is niet meer óf, maar wel wannéér Poetin de aanval inzet (+)

Rusland heeft een grote legermacht samengetrokken bij de grens met dat buurland, dat lid wil worden van de NAVO. Dat leidt tot grote bezorgdheid in westerse hoofdsteden. Daar bestaat de vrees dat Rusland een invasie overweegt. President Poetin zei tijdens zijn gesprek met president Niinistö dat Oekraïne steeds vaker “zware wapens en aanvalsdrones” gebruikt tegen pro-Russische rebellen in het oosten van het land.

Finland werkt zelf nauw samen met de NAVO en overweegt ook al geruime tijd om toe te treden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten