Leasingwagens die niet groen zijn, worden vanaf januari fors duurder

 

Wie rondrijdt met een leasewagen die meer uitstoot dan gemiddeld, zal vanaf januari meer belastingen moeten betalen op die wagen. Dat komt omdat de gemiddelde uitstoot van de verkochte wagens in ons land in 2021 opnieuw gedaald is.

Afgelopen jaar hebben meer mensen gekozen voor een ‘groene’ wagen. Een wagen die dus minder CO₂ uitstoot. Dat zorgt ervoor dat de gemiddelde uitstoot van aangekochte wagens in ons land gedaald is. Goed nieuws voor onze luchtkwaliteit, maar slecht nieuws voor werknemers die nog wel met een ‘vervuilende’ auto rondrijden. Wie namelijk boven de gemiddelde uitstoot zit, moet meer belastingen betalen via het ‘voordeel alle aard’.

Dat gemiddelde wordt overigens elk jaar berekend. En het is al de tweede keer op drie jaar tijd dat het gemiddelde daalt. Wie in 2020 dus al een belastingverhoging kreeg en niet van wagen veranderde, zal dus opnieuw een verhoging zien.

Bij elektrische wagens is er geen stijging van het voordeel alle aard. Meer zelfs: omdat je per jaar zes procent minder betaalt op de catalogusprijs, betaal je jaar na jaar minder belastingen.(jdg, nba)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten