Politieagent Derek Chauvin pleit nu toch schuldig in (nieuwe) rechtszaak over dood van George Floyd

Derek Chauvin ©  AFP

Derek Chauvin, de politieagent die in 2020 de dood veroorzaakte van George Floyd tijdens diens arrestatie in de Amerikaanse stad Minneapolis, heeft woensdag schuldig gepleit in een tweede rechtszaak over de dood van de zwarte man. Bij het begin van die zaak in september had Chauvin nog een pleidooi van onschuld laten indienen.

jvhBron: reuters

Chauvin (45) werd in april al veroordeeld tot een celstraf van 22,5 jaar voor de moord op Floyd. De beelden waarop te zien is hoe de politieagent negen minuten lang zijn knie in de nek van de man houdt, veroorzaakten wereldwijd afschuw en protest tegen de structurele discriminatie van Amerikaanse politiediensten tegen zwarte burgers.

Hij staat nu echter opnieuw terecht in een tweede zaak, waarin hij ervan beschuldigd wordt de grondwettelijke rechten van Floyd geschonden te hebben door hem geen medische hulp toe te dienen, en van onwettelijke aanhouding. Hij riskeert daarvoor een levenslange gevangenisstraf, al is zijn nieuwe pleidooi vermoedelijk de voorbode van een akkoord tot strafvermindering met de openbare aanklager.

Aangeboden door onze partners