Uitbarsting van vulkaan op La Palma lijkt eindelijk voorbij

 

 ©  AFP

Het ziet ernaar uit dat de vulkaan op het Spaanse eiland La Palma eindelijk tot bedaren komt. Wetenschappers zeiden woensdag tekenen te zien dat de uitbarsting van de vulkaan in het natuurpark Cumbre Vieja een einde nadert, al kunnen ze niet helemaal uitsluiten dat de activiteit in de toekomst toch weer zal toenemen.

jvhBron: BELGA

Sinds maandagavond is er nog weinig seismische activiteit waargenomen. Ook zijn er geen lavastromen meer en spuwt de vulkaan nog “sporadisch” rook uit, zei directeur Maria Jose Blanco van het Nationaal Geografisch Instituut op de Canarische Eilanden. Als dit tien dagen zo blijft, is volgens haar de uitbarsting officieel voorbij. Dinsdag is ook het vliegverkeer hernomen.

De vulkaan op het Canarische eiland barstte op 19 september voor het eerst in vijftig jaar uit. Door de lava zijn circa 2.900 gebouwen en ook stukken landbouwgrond vernietigd. Duizenden mensen zijn geëvacueerd. De schade wordt geschat op bijna 900 miljoen euro. Het gaat om de langste uitbarsting op het eiland ooit sinds in 1500 is begonnen met de registratie ervan.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten