Ex-VRT-medewerkster stelt zich burgerlijke partij in zaak Schild & Vrienden: “Document van 200 pagina’s over mij ontdekt”

© Het Nieuwsblad

Jihad Van Puymbroeck stelt zich burgerlijke partij in de rechtszaak tegen Schild & Vrienden. Dat maakt ze zelf bekend op Twitter. De gewezen VRT-redacteur zegt dat ze herhaaldelijk het slachtoffer werd van gerichte aanvallen om haar imago te besmeuren. “Ik voel me doelwit van racisme en vrouwenhaat”, schrijft ze. Van Langenhove ontkent, en noemt die beschuldigingen “lachwekkend en totaal onwaar’.

gjs, agy, jvh

Tussen januari 2018 en december 2019 werkte Jihad Van Puymbroeck als social media manager bij VRT Nieuws. In die periode en tot op vandaag werd en wordt ze het slachtoffer van aanvallen op sociale media. “Psychologische terreur”, noemt ze het zelf in een uitgebreid bericht dat ze op Twitter postte. “Ik voel me belaagd en belasterd, alleen maar om wie ik ben.”

LEES OOK. Hetze rond aanstelling nieuwe redactrice bij VRT

Volgens Van Puymbroeck werd en wordt ze heel bewust geviseerd voor politicus Dries Van Langenhove en de andere leden van Schild & Vrienden. “Ik moest koste wat het kost neergehaald worden. Ik moest mijn job verliezen, de mond gesnoerd en beschadigd worden. Ik moest onzichtbaar worden”, schrijft ze nog. “Het akelige gevoel dat iemand doelbewust de macht over je wil nemen en de richting van je leven wil bepalen, enkel en alleen omwille van wie je bent, valt moeilijk te beschrijven. Dit racismetrauma had een verwoestende impact op mijn persoonlijke levenssfeer. Daarom moet ik mij verzetten en juridisch verdedigen door mij burgerlijke partij te stellen.”

Ze heeft het in de brief over wat ze las in het onderzoeksdossier. “Het moment dat ik een document van meer dan 200 pagina’s met ‘geheime gesprekken’ over mij ontdekte, speelt zich nog elke dag af in mijn hoofd. Het waren ellenlange gesprekken waar hun plannen om mij kwaadwillig te besmeuren besproken werden. Na al die jaren voelt het olifantenvel dat ik heb moeten kweken als mijn eigen huid. En nog stopt het niet.” Het moet stoppen, besluit ze. “Het is genoeg geweest.”

(lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Van Langenhove: “Lachwekkend en totaal onwaar”

Van Langenhove ontkent de beschuldiging van Van Puymbroeck echter. “Dat er 200 pagina’s aan ‘geheime plannen’ rond Jihad in het dossier van Schild & Vrienden zitten, is lachwekkend en totaal onwaar”, reageert het parlementslid.

“Opmerkelijk daarbij is dat haar advocaat, wanneer hij daarnaar wordt gevraagd, dit omzeilt in plaats van te bevestigen”, zegt Van Langenhove. “Hij zegt gewoon dat er ‘berichten over Jihad Van Puymbroeck teruggevonden zijn op de laptops van leden van S&V’. Dat is iets helemaal anders natuurlijk, en ook erg logisch, er zijn op die laptops berichten terug te vinden over zowat elke politicus of mediafiguur in Vlaanderen.”

Strafonderzoek

Het parket Oost-Vlaanderen was een strafonderzoek gestart naar aanleiding van de Pano-reportage op 5 september 2018. Die toonde aan dat in geheime chatgroepen van Schild & Vrienden racistische en antisemitische berichten gedeeld werden. In juni 2019 werd Van Langenhove officieel in verdenking gesteld. De Schild & Vrienden-oprichter werd vrijgelaten onder voorwaarden en moest onder meer een geleid bezoek volgen aan de Dossinkazerne in Mechelen. Intussen is Van Langenhove Kamerlid, verkozen op een lijst van Vlaams Belang.

De Gentse raadkamer moet beslissen of Dries Van Langenhove en de andere verdachten zich voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden, maar de kamer van inbeschuldigingstelling moet eerst beslissen over de regelmatigheid van het onderzoek.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt