Er komt geen juridische veldslag, maar Mercedes-baas Toto Wolff blijft woest: “Lewis Hamilton is bestolen”

 

 ©  ISOPIX

Max Verstappen mag zich sinds donderdag officieel wereldkampioen F1 noemen. Mercedes, het team van rivaal Lewis Hamilton, zag namelijk af van een beroepsprocedure na de laatste GP van zondag. Maar dat wil niet zeggen dat teambaas Toto Wolff daarmee akkoord gaat.

Erik van Haren, Vincent Van GenechtenBron: De Telegraaf

LEES OOK. Mercedes gaat dan toch niet in beroep: Max Verstappen definitief wereldkampioen F1

De laatste grand prix van het seizoen kende een krankzinnig slot. Hamilton leek onbedreigd af te stevenen op de winst en de wereldtitel, tot vijf rondes voor het einde de Canadees Nicholas Latifi crashte. De safetycar kwam op de baan, waardoor het hele veld in elkaar schoof. Verstappen lag zo’n 12 seconden achter op zijn Britse rivaal, maar mocht achter de safetycar weer aansluiten bij de Brit. Nadat de race weer was vrijgegeven, slaagde Verstappen er in de laatste ronde in om Hamilton te passeren en daardoor de wereldtitel te pakken.

Mercedes besloot na de race om twee protesten in te dienen. Volgens het team van Hamilton had de raceleiding de reglementen niet goed gevolgd in de slotfase van de race. Vijf achterblijvers die tussen Hamilton en Verstappen in reden, werden door de raceleiding in de voorlaatste ronde voorbij de safetycar gedirigeerd, zodat de twee titelrivalen achter elkaar kwamen te zitten. Volgens Mercedes schrijven de regels voor dat de safetycar daarna nog een ronde op de baan had moeten blijven. Maar beide protesten werden naar de prullenmand verwezen en daartegen kwam nu dus geen beroep.

LEES OOK. Terwijl Mercedes boos blijft, krijgt F1-piloot Nicholas Latifi haatberichten na cruciale crash: “Als hij slim is, negeert hij die”

 

 ©  ISOPIX

“Bestolen”

“Het is voor ons een enorm zware beslissing geweest om het beroep in te trekken”, aldus Mercedes-baas Toto Wolff. “Formule 1 is een van de grootste sporten ter wereld. Sport zou voorop moeten staan, gevolgd door entertainment. En niet andersom. Juridisch gezien ben ik ervan overtuigd dat wij een zeer sterke zaak hebben en diep van binnen huil ik, maar er is een verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen. Aan de andere kant wil niemand bij ons dit kampioenschap winnen in de rechtszaal.”

“Ik hoop heel erg dat Lewis doorgaat met racen, want hij is de grootste coureur aller tijden”, vervolgde Wolff. “Vanuit zijn hart zal hij zeggen dat hij door moet gaan, want hij is op de top van zijn kunnen. Maar hij zal ook de pijn moeten overwinnen die hem zondag is toegebracht. Hij is een man met duidelijke waardes.”

Wolff bevestigde dat de beslissing om de zaak te laten rusten in overleg met Lewis Hamilton is genomen. Mercedes werd wel voor de achtste keer op rij kampioen bij de constructeurs. Autosportfederatie FIA is intussen begonnen met een analyse van de regelgeving binnen de F1, in het bijzonder de procedure rond de safety car. De aanhoudende discussie over de uitslag van de laatste race van het seizoen zou “momenteel het imago van het kampioenschap schaden”. Voor de start van het nieuwe seizoen moeten alle slotconclusies voor iedereen bekend zijn.

 

 ©  REUTERS

“Ik heb vertrouwen in de commissie en ik verwacht dat zij niet alleen met woorden, maar ook met daden komen. Wij houden de FIA aansprakelijk. De inconsistentie rond de regelgeving leidt tot polarisatie. Dit is een breder probleem. Veertien maanden geleden in de Nürburgring was de uitleg over de procedure rond de safety car 180 graden anders dan nu. Ik ben niet geïnteresseerd in een conversatie met wedstrijdleider Michael Masi. De beslissingen die hij heeft genomen in de slotfase van de race, hebben Lewis een verdiende titel ontnomen. Hij is bestolen. Dat is onacceptabel.”

“Max is kampioen en heeft een geweldig seizoen achter de rug”, aldus Wolff, die net als Hamilton donderdag noet aanwezig zal zijn op het FIA-gala in Parijs. “Ik heb enorm veel respect voor hem en voor Red Bull. Maar ik hoop dat dit soort momenten in de toekomst worden vermeden. Ik kan nog steeds niet geloven wat hier is gebeurd.”

LEES OOK. Dé beelden van het F1-weekend? Woeste Mercedes-baas krijgt lik op stuk van commissaris en vliegt na nederlaag in alcohol

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten