Huurwagens Mols in industriepark maakt plaats voor 22 kmo-units

De loodsen maken plaats voor twee kmo-gebouwen. 

De loodsen maken plaats voor twee kmo-gebouwen. © tab

Hulshout -

De hoofdzetel van Huurwagens Mols in het Hulshoutse industriepark maakt plaats voor 22 kmo-units. De werken starten in het voorjaar van 2022. Het gemeentebestuur van Hulshout juicht de reconversie toe.

‘Talpas’, een Italiaanse verbastering van ‘Mols’ en een verwijzing naar de eigenaar van het gelijknamige verhuurbedrijf, is een nieuw kmo-project op het industriepark in Hulshout. “De projectnaam is een ode aan Jos Mols, de eigenaar die naast de verhuur van bedrijfswagens meer dan 10 jaar zijn schouders heeft gezet onder de ontwikkeling van de Belgische zonnewagen en het onderzoek naar hernieuwbare energie”, vertellen Koen Rombouts en Jeroen Labeeuw, de tandem achter de Itegemse projectontwikkelaar ALTO.BIZ. 

Duurzaamheid

Op de site langs de Bedrijvenstraat in Hulshout zullen de verouderde gebouwen en opslagplaatsen van Huurwagens Mols plaatsmaken voor twee nieuwe kmo-gebouwen. “De gebouwen worden volledig in beton uitgevoerd en geïsoleerd langs de buitenschil. Daarmee

            Twee nieuwe kmo-gebouwen

Twee nieuwe kmo-gebouwen © if

komen ze tegemoet aan de strengste normen in het streven naar een laag energieverbruik”, luidt het. Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel in het verhaal. “Er zijn geen aansluitingen voor gas voorzien. Als alternatief kunnen de nieuwe eigenaars intekenen op de door de projectontwikkelaar aangelegde vloerverwarmingsnetten die worden gevoed via een individuele warmtepomp, al dan niet in combinatie met een zonnecollector”, zeggen Rombouts en Labeeuw nog.

Vier soorten units

In het nieuwbouwproject zijn units van 90, 120, 240 en 300 vierkante meter voorzien. Daarbovenop is er nog een buitenruimte, goed voor nog eens 190 vierkante meter. Als invulling zijn ateliers, opslagruimten, kantoren of een lab mogelijk. In het kader van de elektrificatie van het wagenpark zal er laadpaalinfrastructuur worden voorzien die aangesloten wordt op het zonnepanelenpark van ALTO.BIZ. De werken aan ‘Talpas’ starten in februari 2022. De verkoop van de units is in handen van vastgoedbedrijf DGI uit Sint-Katelijne-Waver.

Lokale tewerkstelling

Voor de gemeente Hulshout zijn de investeringen op het industriepark van Hulshout een goede zaak. “Ik denk dan in de eerste plaats aan de lokale tewerkstelling die erop vooruitgaat”, reageert burgemeester Geert Daems (CD&V). “Die positieve tendens zien we in

In de nieuwbouw is plaats voor 22 kmo-units.

In de nieuwbouw is plaats voor 22 kmo-units. © RR

de werkloosheidscijfers. In november telden we iets minder dan 4% niet werkende werkzoekenden. Daarmee zijn we een van de beste leerlingen van de klas in de provincie Antwerpen. Vooral onder de laaggeschoolden zien we een opmerkelijke toename in de tewerkstelling. Persoonlijk ken ik enkele mensen die hun leefloon hebben ingeruild voor een job bij een nieuw of bestaand bedrijf in de gemeente.”

Oppervlaktebelasting

De komst van nieuwe kmo-zones, waar meer bedrijven terechtkunnen, zouden de gemeente extra centen in het laatje moeten brengen. Daems nuanceert. “Kijk, de belasting op aandrijfkracht is weggevallen en op het vlak van oppervlaktebelasting behalen we niet het gewenste resultaat. We innen op jaarbasis 153.000 euro, in het budget was 165.000 euro voorzien”, zegt de burgemeester. De jaarlijkse oppervlaktebelasting varieert van 165 euro (kleine bedrijfsoppervlakte) tot maximaal 3.100 euro (grote bedrijfsoppervlakte).

De gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing brengen Hulshout jaarlijks 3,4 miljoen euro op. Volgens Daems is het aandeel van bedrijfsgebouwen hierin moeilijk te becijferen. “We krijgen een algemeen bedrag doorgestort. Wat we wel weten, is dat er voor Hulshout een algemeen groeipad van 3,5% per jaar is voorzien”, zegt Daems nog. De aanvullende personenbelasting levert Hulshout 3,2 miljoen euro per jaar op. (tab)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten