Meerderheid blijft worstelen met nieuw Nationaal Veiligheidsplan van de politie: “Belofte is niet zomaar een stuk papier”

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). 

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). ©  BELGA

Het nieuwe Nationale Veiligheidsplan van de geïntegreerde politie veroorzaakt verdeeldheid binnen de Vivaldi-coalitie, bleek donderdagmiddag nog eens tijdens het plenaire debat in de Kamer. De socialistische regeringspartijen Vooruit en PS eisen een aanpassing, maar volgens minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden waren verschillende andere kabinetten, ook van de PS, van bij het begin betrokken bij de totstandkoming van het plan.

jvhBron: BELGA

Fiscale fraude is niet langer een topprioriteit van de politie, kopte De Tijd eerder deze week. Alles draait rond het nieuwe Nationaal Veiligheidsplan, dat de prioriteiten van de politie voor de komende jaren vastlegt en waarin de strijd tegen belastingfraude gedegradeerd zou worden tot een restcategorie. 

LEES OOK. Annelies Verlinden (CD&V) onder vuur binnen eigen regering: “Dit is pure provocatie” (+)

PS-fractieleider Ahmed Laaouej verslikte zich naar eigen zeggen in zijn koffie en vroeg meteen om tekst en uitleg, net als Vooruit-Kamerlid Joris Vandenbroucke. De strijd tegen fiscale fraude is immers wél een topprioriteit in het regeerakkoord van de Vivaldi-coalitie, die daar jaar na jaar ook meer opbrengsten uit wil halen.

Kritiek van linkse regeringspartijen

Hoewel de federale politie de berichten intussen zelf nuanceerde tijdens een briefing die door het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden op poten werd gezet, zijn de linkse regeringspartners nog niet gerustgesteld.

COMMENTAAR. “De verrassing is eigenlijk dat fiscale fraude de voorbije jaren wél een prioriteit was” (+)

Dat bleek donderdagmiddag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer, waar Vandenbroucke en Laaouej Verlinden en minister van Financiën Vincent Van Peteghem het vuur aan de schenen legden, tot jolijt van de oppositiebanken. “Met deze vechtcoalitie wordt het werk van de oppositie wel heel gemakkelijk”, grapte Vlaams Belang-Kamerlid Wouter Vermeersch.

“Geen euro of minuut minder”

De CD&V-tandem benadrukte nochtans dat belastingfraude absoluut niet gedegradeerd is tot een restcategorie. “De strijd tegen fiscale fraude was, is en blijft een topprioriteit van deze regering”, zei Van Peteghem stellig. “Geen enkele schakel, ook niet de politie, mag en zal een euro of een minuut minder tijd investeren in de aanpak van de strijd tegen fraude.” Verlinden herhaalde dat, en voegde eraan toe dat dat ook zo in het plan staat. “Wie het Nationaal Veiligheidsplan zal lezen, zal tot dezelfde vaststelling komen. Hier discussiëren we op basis van beleidsdocumenten, niet op basis van krantentitels en tweets. Ook ik verslikte mij dinsdagochtend in mijn koffie, mijnheer Laaouej.”

“Belofte is niet zomaar stukje papier”

Die laatste leek echter niet overtuigd. “We verwachten van u dat wat in het regeerakkoord staat, terug te vinden is in het Nationaal Veiligheidsplan. U bent de eindverantwoordelijke.” Vandenbroucke vroeg om een aanpassing van het plan “waaruit blijkt dat de politie zich toelegt op een keiharde aanpak van fraudeurs in dit land.” “De belofte om fiscale fraude aan te pakken is niet zomaar een stuk papier, en vraagt meer dan mooie woorden in beleidsnota’s.”

Ook de groenen bleven met vragen zitten. “Jullie intenties zijn positief, maar we vinden die op een andere manier terug in het plan. Ik verwacht resultaten”, zei Ecolo-Kamerlid Cécile Cornet. “Ik hoor u zeggen dat het een topprioriteit is, ik reken op jullie beiden om de inspanningen onverminderd voort te zetten”, klonk het bij Eva Platteau (Groen).

Voorafgaand overleg

Of er een aanpassing aan de plannen volgt, is twijfelachtig. Verlinden en ook CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten lieten niet na te benadrukken dat er “meer dan tien vergaderingen van een stuurcomité met vertegenwoordiging van verschillende kabinetten en de deelstaatregeringen” vooraf gingen aan de totstandkoming van het plan. Verlinden noemde de kabinetten van de premier en die van Justitie, Defensie, Ambtenarenzaken en Mobiliteit, die onder de auspiciën van ministers van respectievelijk Open VLD, PS, Groen en Ecolo vallen.

“Iedereen was op de hoogte, ook de linkse partijen”, sneerde PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw. “Doe zo voort, en de PVDA kan nog wat verder groeien.” Vooruit-Kamerlid Joris Vandenbroucke is in elk geval formeel: “geen enkel Vooruit-kabinet werd betrokken.”

Morgen vergadering

De tekst staat vrijdag op de agenda van een interministeriële conferentie. In theorie kan het plan dus nog volledig worden omgegooid, al is dat normaal gezien niet de bedoeling van de vergadering van morgen. Verherstraeten benadrukte wel dat een aangepaste formulering voor CD&V op zich geen probleem is. “Eerder dan een semantische discussie tellen voor ons de daden, feiten en opbrengsten.”

Het Nationale Veiligheidsplan was donderdagmiddag niet de enige bron van onenigheid binnen de meerderheid. Ook over de kernuitstap is de discussie nog niet beslecht, bleek toen MR-Kamerlid Christophe Bombled minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) bezwoer “eerst even na te denken vooraleer een zware fout te begaan” en daarbij applaus kreeg van oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten