Antisemitische misdrijven op één jaar tijd verdubbeld

Archiefbeeld ©  AFP

Het aantal antisemitische misdrijven, gaande van het minimaliseren tot het rechtuit ontkennen van de Holocaust, is in jaar tijd zo goed als verdubbeld is. In 2019 registreerde men nog 14 misdrijven, in 2020 waren dat er al 27, blijkt uit cijfers die Open VLD-senator Tom Ongena heeft opgevraagd bij minister van Justitie Vincent Van Quickenborne.

jvhBron: BELGA

Naast deze stijging van daadwerkelijk geregistreerde misdrijven rond antisemitisme is er ook een toename aan het aantal klachten hieromtrent. Na een korte daling vanaf 2018 steeg het aantal klachten bij Unia opnieuw in 2020. Van 79 klachten ging men naar 115. “De hoge cijfers, zowel bij klachten wat betreft antisemitisme als daadwerkelijke geregistreerde misdrijven hieromtrent dwingen ons ertoe onze aanpak te herzien”, vindt Ongena.

Hij reageert tevreden op de extra maatregelen die minister Van Quickenborne gaat nemen, zoals een beter registratiesysteem voor haatmisdrijven – “meten is weten” – of de recente heractivering van de waakzaamheidscel antisemitisme. Deze cel omvat zowel de politie, het parket als de vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap en de bevoegde kabinetten (justitie en Binnenlandse zaken). 

De cel kwam dit jaar reeds twee vergaderingen en plande een volgende over onderwijs. “Onderwijs is en blijft een cruciale bondgenoot in de strijd tegen antisemitisme en anti-discriminatie in het algemeen. De bewustwording rond deze problematiek is essentieel”, besluit Tom Ongena.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten