Topfotograaf Stephan Vanfleteren mag mee nieuwe eurobiljetten ontwerpen

Gerenommeerd fotograaf Stephan Vanfleteren krijgt er een prestigieuze taak bij.

De Europese Centrale Bank heeft de bekende West-Vlaamse fotograaf Stephan Vanfleteren aangeduid als een van de experten die mee het ontwerp van de nieuwe generatie eurobankbiljetten mogen bepalen. Hij is de enige Belg aan de ontwerptafel.

De veelvoudig bekroonde fotograaf, die zijn carrière begon als persfotograaf, is zowel actief in België als in het buitenland. Vanfleteren heeft onder andere reportages gemaakt in de Verenigde Staten, Afghanistan, Rwanda en Cuba. Hij is gespecialiseerd in karakteristieke en sobere zwart-witportretten. Het contrast tussen licht en donker staat centraal in zijn werk.

Nationale Bank België heeft Vanfleteren uitgekozen om de Europese Centrale Bank te adviseren in de keuze voor de volgende generatie briefjes waar u en ik in de toekomst mee zullen betalen. Vanfleteren is de enige Belg die in de adviesgroep mag zetelen. Elke Europese lidstaat mag immers één creatieveling uitsturen. Niet onbelangrijk in dit verhaal: Vanfleteren mocht destijds ook het officiële portret maken van Jan Smets, gewezen gouverneur van de Nationale Bank. Wanneer de nieuwe biljetten in roulatie komen, is nog niet bekend. (phu)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten