Vakbonden zijn niet te spreken over gemeenschapsdienst voor langdurige werklozen

De vakbonden zijn niet te spreken over het nieuwe plan van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) om een verplichte gemeenschapsdienst in te voeren voor langdurig werklozen. Dat laten zowel de socialistische (ABVV), christelijke (ACV) als liberale (ACLVB) vakbond weten.

Nunzia Petralia

Wie langer dan twee jaar werkloos is, kan vanaf 2023 een verplichte gemeenschapsdienst opgelegd krijgen van de VDAB. Dat heeft Crevits gisteren aangekondigd. Het is de bedoeling dat langdurige werklozen een “relevante taak” krijgen, zoals begeleider op een schoolbus of straatveger, om zo gemakkelijker weer aan te knopen bij de arbeidsmarkt. Weigeraars kunnen hun uitkering verliezen.

LEES OOK.Wie twee jaar werkloos is, kan “relevante taak” krijgen

Maar dat nieuwe plan stuit op weerstand van de vakbonden. De christelijke vakbond noemt de verplichte gemeenschapsdienst “vooral een symboolmaatregel met een hoog pest- en stigmatiserend gehalte, zonder veel resultaat”. En ook de liberale vakbond spreekt van een stigmatiserende benadering. “Personen die 2 jaar werkloos zijn, worden in de publieke opinie gemakkelijk als ‘profiteurs’ weggezet”, zegt Gert Truyens (ACLVB). “Te vaak wordt hun de schuld gegeven voor hun situatie.”

“Massale krapte”

“De maatregel is zeker onbegrijpelijk nu massale krapte op de arbeidsmarkt heerst”, gaat Truyens verder. “De arbeidsmarkt staat in brand en de sociale partners zetten momenteel alles op alles om tot een akkoord te komen dat daaraan kan verhelpen. Om welke reden wil minister Crevits dan vooraf nog een tussenstop invoeren voor mensen die al 2 jaar of langer werkzoekend zijn?”

De christelijke en socialistische vakbond concluderen met te wijzen op wetenschappelijk onderzoek dat zegt dat de maatregel niks uithaalt. “We zijn er nog niet”, klinkt het. “Er zal nog heel wat overleg nodig zijn.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten