Een Gents instituut verdwijnt na plots overlijden van hoofdredacteur: “Geen Geert, geen Snoecks”

Een Gents instituut verdwijnt: de Snoecks Almanak. De familie Snoeck ziet er geen brood in ermee door te gaan, nu hoofdredacteur Geert Stadeus omgekomen is in een fietsongeval. “Zonder Geert was het niet meer mogelijk die almanak te maken”, zegt Els Bracke namens de familie.

Bart Moerman

“Sowieso waren we van plan er bij nummer 100 mee te stoppen. Geert wist dat. Maar nu voor twee edities een nieuwe hoofdredacteur aantrekken die dat allemaal nog moet leren, had geen zin.”

Dat het succes ook achteruitging, ontkent Bracke overigens niet. 25 jaar geleden verkocht de Snoecks Almanak nog meer dan 150.000 exemplaren en lag hij op elke (pseudo-)intellectuele salontafel. Maar door de veranderende wereld kwam de klad daarin.

1925 ©  Snoecks

1953 ©  Snoecks

In totaal 98 edities heeft de Snoecks Almanak gekend. In 1925 heette hij nog “De Groote Snoeck’s Almanak”, later werd het Snoeck’s Almanak en uiteindelijk Snoecks. Aanvankelijk was het een wat duf jaarboek, maar vanaf 1968 gooide de vermaarde Serge Snoeck het over een andere boeg, en werd het boek baanbrekend door het publiceren van softerotische glamourfoto’s.

Daarnaast stonden ook literaire verhalen van topauteurs gaande van Hugo Claus over Jef Geeraerts tot Herman Brusselmans in, reisreportages, zelfs uitstekende literaire jaaroverzichten. Na zijn overlijden in 1997 werd Snoeck opgevolgd door Nico Burssens en in 2003 Geert Stadeus.

1964 ©  Snoecks

1972 ©  Snoecks

De tijd dat mannen (of vrouwen) die wat bloot zoeken enkel in Playboy of de Snoecks terecht kunnen, is natuurlijk al lang voorbij. Stadeus maakte er een boekwerk van met heel kunstzinnige fotografie en degelijke reportages, dat deze herfst toch nog steeds plek 7 op de bestsellerslijstjes haalde, maar zeker niet meer de uitstraling van vroeger had.

Geert Stadeus maakt van de Snoecks een boekwerk van met heel kunstzinnige fotografie en degelijke reportages. ©  fvv

Snoecks was één van de laatste uitgaven van de vermaarde drukkersfamilie Snoeck. Snoeck-Ducaju ging in 1782 van start in de Veldstraat, verhuisde naar de Begijnhoflaan, maar raakte begin deze eeuw in moeilijkheden. De familie verkocht haar drukkerij, maar die ging toch failliet.

Ook de uitgeverij ging de deur uit, en bestaat nog steeds als uitgever van kunstboeken plus boeken over Gent, zoals recent De Gentse Almanak van Peter Van Haelter. De familie Snoeck behield in die neergang wel haar aloude almanak, de Snoecks, die aan de Begijnhoflaan uitgegeven werd, bij het laatste stuk familiebedrijf, uitgeverij IPS.

Die geeft onder meer ook nog Collect uit, een vermaard maandblad voor kunst-en antiekverzamelaars . Volgens de jaarrekeningen maakte uitgeverij IPS de jongste jaren overigens verlies, wat wellicht ook bijgedragen heeft aan de beslissing ermee te stoppen. Maar daar geeft de familie geen commentaar op.

LEES OOK. Schrijver, humorist en Snoecks-hoofdredacteur Geert Stadeus (57) overleden na fietsongeval

1985 ©  Snoecks

2000 ©  Snoecks

2012 ©  Snoecks

2022 ©  Snoecks

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent