Francky Dury neemt met videoboodschap afscheid van Zulte Waregem: “Voor sommigen komt dit te vroeg, voor sommigen te laat”

© Twitter

Zulte Waregem en coach Francky Dury beëindigen in onderling overleg hun samenwerking. Dat heeft Essevee, dat in de Jupiler Pro League pas op de voorlaatste plaats staat, vrijdag gemeld. Assistenten Davy De fauw en Timmy Simons krijgen het vertrouwen om de club naar veiligere oorden te leiden. Dury nam afscheid met een korte videoboodschap: “Ik vraag aan iedereen om zich te focussen op de toekomst.”

Vincent Van Genechten

LEES OOK. Kroniek van ondenkbaar ontslag: Francky Dury manoeuvreerde zich “Ever Given-gewijs” steeds vaster in het slib

“Beste Essevee’er”, begint Dury zijn videoboodschap. “Ik heb vandaag in onderling overleg met de directie onze samenwerking beëindigd. Voor sommigen is dat te vroeg, voor anderen te laat. Maar laat ons samen de mooie momenten onthouden. Die waren talrijk.”

“Ik vraag nu aan iedereen om zich te focussen op toekomst, op de redding, op de vele mooie jaren die Zulte Waregem nog staan te wachten. Ik heb op een hele correcte manier afscheid kunnen nemen van de directie, de medewerkers en de staff. Bij deze wil ik ook afscheid nemen van de fans en partners. Het ga jullie goed. Forza Essvee, dankjewel.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Essevee: “De sportieve kentering bleef uit”

Ook Zulte Waregem gaf een extra woordje uitleg bij het ontslag van hun hoofdcoach. “De club bedankt Francky Dury voor zijn inzet en neemt met spijt afscheid van de trainer die de voorbije 20 jaar een uitzonderlijk palmares realiseerde”, klinkt het. “De voorbije 20 jaar promoveerde Essevee met hem naar eerste klasse, won het twee keer de Beker van België, speelde het verschillende Europese campagnes en werd het vice-kampioen in de Jupiler Pro League.”

Met ironische, zelfs cynische gezangen maakten de fans afgelopen woensdag hun ongenoegen duidelijk vanuit de tribunes tijdens de 0-2 nederlaag tegen Union. Opnieuw werd er geroepen om het ontslag van Dury, waaraan er nu dus gevolg gegeven werd.

“Op sportief vlak blijft SV Zulte Waregem al maanden onder de vooropgestelde doelstellingen”, aldus Essevee. “Het bestuur volgde de situatie al die tijd op de voet en voerde de voorbije weken verschillende gesprekken met alle betrokken partijen. Uit een grondige analyse blijkt dat een wissel van de sportieve leiding nodig is en de club heeft daarover een akkoord gesloten met Francky Dury. Voor sommigen valt deze beslissing misschien te vroeg, voor anderen te laat. Maar de sportieve kentering waarop de club hoopte, bleef uit.”

 ©  VDB

De fauw en Simons

Het bestuur van Zulte Waregem, momenteel voorlaatste in de stand, is er naar eigen zeggen wel van overtuigd dat er met de bestaande spelerskern betere resultaten geboekt kunnen worden.

“Davy De fauw en Timmy Simons, ondersteund door de huidige staf, krijgen daarvoor de sportieve verantwoordelijkheid”, stelt de club. “Daarnaast verwacht de club ook een reactie van de voltallige spelerskern die moet leiden naar betere resultaten.”

Het duo begint er zaterdag aan met een thuiswedstrijd tegen KV Mechelen (18u30). Vrijdag om 15u00 geven ze alvast meer uitleg bij de situatie.

De 64-jarige Dury was veruit de langst dienstdoende coach van de Jupiler Pro League. Eind 2011 begon hij aan een tweede termijn bij de West-Vlamingen. Daarvoor coachte hij Zulte Waregem tussen 2001 en 2010. Nog eerder trainde Dury Zultse VV (de voorloper van fusieploeg Zulte Waregem) van 1990 tot 1993 en tussen 1994 en 2001. Onder Dury won Essevee twee keer de Beker van België (in 2006 en 2017) en werd de club vicekampioen in 2013. De West-Vlaming zou na het seizoen zijn functie als coach van Zulte Waregem neerleggen.

 ©  Stefaan Beel

LEES OOK. Het tijdperk-Dury bij Zulte Waregem: heel veel hoogtes, maar... de laatste jaren alleen maar laagtes

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten