Belgische basis op Antarctica verwelkomt eerste elektrische rupsvoertuig op continent

De Venturi Antarctica 

De Venturi Antarctica ©  BELGA_HANDOUT

Het Princess Elisabeth Antarctica-station heeft het eerste elektrische rupsvoertuig verwelkomd. Dat meldt de International Polar Foundation vrijdag. Het voertuig kreeg de naam ‘Venturi Antarctica’ en is een wereldprimeur. Er werd namelijk nog nooit eerder met een elektrisch verkenningsvoertuig op Antarctica gereden.

jvhBron: BELGA

Belgische onderzoekers kunnen voortaan het ecologische vervoermiddel gebruiken voor verschillende wetenschappelijke missies, zoals het onderhoud van autonome observatiestations en temperatuurmetingen van het sneeuwoppervlak. Daarnaast is het voertuig ook geschikt om reddingsoperaties te oefenen waarbij een persoon bijvoorbeeld uit de bodem van een gletsjerspleet gehaald wordt.

Venturi, de fabrikant uit Monaco, presenteerde de nieuwe versie van de Venturi Antarctica eerder op 5 juni, naar aanleiding van de Dag voor het milieu. Het zero-emissie-voertuig kan tot zes personen vervoeren en laat het polaire ecosysteem zo veel mogelijk ongerept.

“De tests met Venturi zijn tot nu toe zeer succesvol verlopen en we zijn verheugd dat we kunnen blijven bijdragen tot het verbeteren van de brandstofefficiëntie van dit voertuig ten voordele van de wetenschap”, zegt Alain Hubert, de oprichter en voorzitter van de International Polar Foundation.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten