België rekent niet op Franse kerncentrales na kernuitstap

© Het Nieuwsblad

De stroomprijzen in Europa piekten donderdag, nadat Frankrijk vier kernreactoren diende stil te leggen. Een nieuw bewijs van de onbetrouwbaarheid van de Franse kerncentrales, klinkt het bij minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen).

jvhBron: BELGA

Europese stroomprijzen bereikten donderdag een recordniveau. Dat gold ook voor de Belgische prijzen. Alleen al donderdag stegen die 12 procent voor levering in 2022, tot 235 euro per megawattuur. Intussen zijn de prijzen wel weer gedaald.

Bij het uitwerken van het Belgisch CRM-mechanisme – het steunmechanisme dat de regering in het leven heeft geroepen om na de geplande kernuitstap in 2025 het licht aan te houden – is ook aan die Franse kerncentrales gedacht. Bij een simulatie van schaarste is geen rekening gehouden met import van stroom uit Frankrijk. “Door de onbetrouwbaarheid van die Franse kerncentrales”, klinkt het bij de minister.

De uitval van de centrales van Chooz en Civaux in Frankrijk zou er intussen mee voor zorgen dat in de regering de weegschaal meer en meer begint door te wegen naar een volledige kernuitstap in 2025. Een afgeklopte beslissing is er evenwel nog niet.

LEES OOK. De minister speelt haar jokers uit: Tinne Van der Straeten heeft wel degelijk alternatieven voor afgekeurde gascentrale (+)

De regering wil snel duidelijkheid van Engie Electrabel over de gascentrale van Vilvoorde, waar het bedrijf voorlopig geen vergunning voor krijgt. In eerste instantie zou Engie een herkansing krijgen, maar als daar niet snel duidelijkheid over komt, zouden andere kandidaten voor de bouw van een gascentrale aan slag komen, met name Eneco (Manage) en EDF (Seraing).

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten