Nieuwe Tsjechische regering benoemd onder leiding van Petr Fiala

Petr Fiala ©  AFP

Milos Zeman, de president van Tsjechië, heeft vrijdag de nieuwe Tsjechische regering benoemd. Die zal geleid worden door de 57-jarige Petr Fiala van de liberaal-conservatieve Democratische Burgerpartij (ODS). Meer dan twee maanden geleden won Fiala de parlementsverkiezingen met een centrumrechtse coalitie. Eind november legde hij de eed af als premier.

jvhBron: BELGA

Fiala vervangt de aftredende premier Andrej Babis. Babis’ partij verloor in oktober de verkiezingen van de “Spolu”-alliantie tussen de ODS, de christendemocraten (KDU-CSL), het liberaal-conservatieve TOP09, de Piratenpartij en de liberale Burgemeesterpartij. Samen vormen ze met 108 van de 200 zetels de meerderheid in het parlement.

De nieuwe regering werd vrijdag geïnstalleerd tijdens een plechtige ceremonie in het kasteel van Lány, bij de Tsjechische hoofdstad Praag. “We staan voor enorme problemen, van de coronacrisis tot energieprijzen en inflatie”, waarschuwde de premier tijdens de ceremonie. 

De nieuwe regering besloot al om de noodtoestand om het coronavirus in te dammen niet te verlengen na de wintervakantie. Wanneer de situatie zou verslechteren, kan de regering hier wel op terugkomen. Daarnaast duidt het land voor het eerst een minister van Europese Zaken aan, namelijk musicoloog en professor Mikulas Bek.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten