Dataretentiewet passeert ministerraad zonder “achterpoortje” naar Whatsapp

 

 ©  AFP

De ministerraad heeft vrijdag het licht op groen gezet voor de herwerkte dataretentiewet, die telecomoperatoren verplicht om metadata over hun klanten een jaar lang bij te houden. Het omstreden achterpoortje, waardoor ook versleutelde communicatiediensten zoals Whatsapp of Telegram die data zouden moeten bijhouden, is uit het wetsontwerp verdwenen.

jvhBron: BELGA

De wet rond de dataretentie bepaalde dat telecomoperatoren de gegevens over de klanten en hun communicatieverkeer een jaar lang moeten bijhouden. Het gaat dan om informatie over wie communiceert met wie, wanneer en waar, niet over de inhoud van de gesprekken. Maar de wet werd uit privacyoverwegingen vernietigd door het Grondwettelijk Hof. De regering werkte daarom aan een reparatiewet. 

Het wetsontwerp lag al een tijdje klaar, maar kreeg nog geen definitief groen licht van de regering. De angel zat vooral in de bepaling die ook Whatsapp, Facebook Messenger en andere communicatiediensten met versleuteling of ‘end-to-end-encryption’ verplichtte om de metadata van hun gebruikers bij te houden door een zogenaamde ‘backdoor’ in te bouwen. Het gerecht zou op die manier allerhande informatie kunnen achterhalen over locaties en contactpersonen van daders of slachtoffers. 

Het Comité I, de toezichthouder van de inlichtingendiensten, was kritisch voor die passage, net als de Gegevensbeschermingsautoriteit GBA, omdat het recht op privacy in het gedrang zou komen. Ook binnen de regering rezen vragen, onder andere bij minister van Telecom Petra De Sutter (Groen). Volgens regeringsbronnen is het achterpoortje uit de tekst gehaald. Wel zou het nog apart worden onderzocht.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten