Twee primeurs voor vrouwenwielrennen: Koppenberg in de Ronde van Vlaanderen, Moeren in Gent-Wevelgem

De winnares van 2021 Annemiek van Vleuten (Mitchelton - Scott) en Lisa Brennauer (Ceratizit - WNT Pro Cycling Team) voeren de forcing op de Oude Kwaremont. De finale van 2022 zal bij de vrouwen en de mannen identiek zijn. 

De winnares van 2021 Annemiek van Vleuten (Mitchelton - Scott) en Lisa Brennauer (Ceratizit - WNT Pro Cycling Team) voeren de forcing op de Oude Kwaremont. De finale van 2022 zal bij de vrouwen en de mannen identiek zijn. ©  BELGA

De Ronde van Vlaanderen voor vrouwen gaat komend seizoen voor het eerst over de befaamde Koppenberg. Die primeur past in het plan van Flanders Classics om zowel in de Ronde van Vlaanderen als Gent-Wevelgem de vrouwen dezelfde finale te laten rijden als hun mannelijke collega’s. In Gent-Wevelgem rijden de dames zo voor het eerst door de Moeren.

Michael Van Damme en Hugo Coorevits

Tijdens het voorjaar van 2022 staan met de Moeren en de Koppenberg twee nieuwe passages op het programma voor respectievelijk Gent-Wevelgem en Ronde van Vlaanderen voor vrouwen.

Vooraleer de rensters in de Ronde van Vlaanderen op 3 april 2022 aan hun eerste hellingen beginnen, wacht net als bij de mannen een passage over de Markt in Oudenaarde.

Vervolgens gaat het richting heuvelzone en zal dus ook de Koppenberg voor het eerst deel uitmaken van het parcours voor de vrouwen. Vanaf de passage over de bult van Melden wacht in de laatste 45 km een identieke finale aan die van de mannen. Na de Koppenberg gaat het via Steenbeekdries, Taaienberg en Kruisberg/Hotond richting de ultieme finale.

Traditiegetrouw is het duo Oude Kwaremont/Paterberg het laatste wapenfeit van de dag alvorens de finish op de Minderbroedersstraat in Oudenaarde wacht. Die finish is voorzien omstreeks 17u45 en dus, net als tijdens Gent-Wevelgem een week eerder, na de aankomst van de mannen. Hun aankomst is voorzien omstreeks 16u45 na een ongewijzigde tocht van 272,5 km die om 10u in Antwerpen van start gaat.

Ook de Moeren zijn primeur

Een week eerder, op zondag 27 maart, staat een nieuwe editie van Gent-Wevelgem in Flanders Fields op het programma. Deelnemers bij zowel mannen als vrouwen zullen hopelijk voor het eerst aan het publiek voorgesteld kunnen worden op de Grote Markt in Ieper. De wedstrijd zal net als tijdens de voorbije twee seizoenen onder de Menenpoort van start gaan, om 10u50 voor de mannen en om 13u50 voor de vrouwen.

De eerste scherprechter wacht de vrouwen niet in het Heuvelland, maar wel in Veurne. Voor het eerst trekken ook zij richting De Moeren. De winderige strook die traditiegetrouw voor spektakel zorgt, zal in 2022 dus ook bij de vrouwen mee het wedstrijdverloop bepalen.

Ook zal de opeenvolging aan hellingen die met nog 54 km te gaan de finale uitzet, bij mannen en vrouwen identiek zijn. Via de Monteberg gaat het naar de Kemmelberg, kant Belvédère. Daarna wachten Scherpenberg, Baneberg en opnieuw Kemmelberg, net als bij de mannen kant Ossuaire. Dat betekent dat de vrouwen in 2022 voor het eerst over de steile kant van de Kemmelberg trekken.

Na 159 km bereiken ze omstreeks 18u15 de finish op de Vanackerestraat in Wevelgem, na een wedstrijd die 17 km langer zal zijn dan de editie van 2021. En zo zal de finale van de vrouwen dus opnieuw live op televisie uitgezonden worden, na de wedstrijd van de mannen, die omstreeks 17u finishen en voor wie er geen grote wijzigingen in het 249 km lange parcours zullen zijn.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten