Kangoeroes klimt naar tweede plaats in Charleroi

Shizz Alston, hier op archiefbeeld, was goed voor vijftien punten voor Kangoeroes Mechelen.  

Shizz Alston, hier op archiefbeeld, was goed voor vijftien punten voor Kangoeroes Mechelen.  ©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Knappe zege van Kangoeroes Mechelen, dat sterkhouder Nate Grimes (rug/heup) miste. Met zeven op tien staat het meteen op een knappe tweede plaats. Dit ­kalenderjaar komen de Maneblussers niet meer in actie. Pas op 7 januari ontvangen de Kangoeroes in een altijd pittige regionale derby Telenet Giants Antwerp. “Het kostte bloed, zweet en ­tranen, maar we boeken wel een belangrijke zege”, aldus Jonas Foerts.

Geen Nate Grimes dus bij ­Kangoeroes Mechelen. De Amerikaanse Mister Double-Double van de Mechelaars kampt met een rug/heupblessure.

“Ik kom al een maand niet meer in actie”, aldus Grimes. “Ik ­hervatte wel lichtjes de trainingen, revalideer verder en het ­letsel evolueert gunstig. Ik ben er zeker van dat ik mijn team in ­januari en met die drukke ­kalender opnieuw kan helpen.”

Grimes was in acht matchen in de BNXT League gemiddeld goed voor 21 punten en 13 ­rebounds.

Achtervolgen

Geen fans in de Dôme van ­Charleroi. Door de ­coronamaatregelen mogen toeschouwers indoor­sporten niet bijwonen. De clubs beslisten in eerste instantie om enkele ­weken niet aan te treden, maar vijf ploegen willen vanaf nu wel hun thuiswedstrijden af­werken, ­waaronder Charleroi. Daardoor was Kangoeroes ­Mechelen ­verplicht aan te treden.

In een attractieve eerste helft was Kangoeroes Mechelen meestal op achtervolgen aan­gewezen: 21-16 na het eerste schuifje. ­Gelukkig waren de Belgen van Kangoeroes Mechelen offensief bij de les. Eerst Wen Mukubu en dan het duo Domien Loubry - ­Jonas Foerts zorgden voor de ­49-46-achterstand halfweg.

“Defensief moest het in de tweede helft beter”, besefte ­Domien Loubry. “Vooral Alex ­Libert ­moesten we strenger ­bewaken en ervoor zorgen dat hij geen open shots kreeg.”

Ondanks veel gemiste vrij­worpen kwam Kangoeroes ­Mechelen bij 57-58 aan de ­leiding. Charleroi viel stil, Shizz Alston en Wen Mukubu drukten door naar 64-70 na drie kwarts.

Ook in de beginfase van het derde kwart bleef Charleroi de ­missers opstapelen. Domien ­Loubry profiteerde met een bom en zorgde voor 64-73. De Nederlandse center Jito Kok (ex- ­Kangoeroes Mechelen), milderde nog naar 70-73, maar ­Kangoeroes Mechelen behield het overzicht. Jonas Foerts, Shizz Alston (15 punten, 7 ­assists), AJ Brodeur (9 punten, 11 rebounds) en Domien Loubry zorgden voor 76-84. De Mechelse winst lag meteen vast.

Volgende fase pas begin maart

Wim Van de Keere, de general manager van de BNXT League, gaf mee dat de cross-border fase, met Belgische en Nederlandse clubs in de Golden en Silver ­poule, niet in februari maar wel pas begin maart zal aanvatten. “We hopen dat we zo snel ­mogelijk fans in onze zalen ­kunnen verwelkomen, maar gaan ook meer ruimte op de ­kalender creëren. Het All Star Gala van 5 februari gaat ­daardoor niet door.”

CHARLEROI-KANGOEROES MECHELEN 79-88

KANGOEROES MECHELEN: Stephens 12, Mukubu 14, Palinckx 8, Foerts 13, Alston 15, Loubry 15, Van Buggenhout 0, ­Kotrulja 2, Brodeur 9.

CHARLEROI: Libert 18, Lambrecht 0, ­Kesteloot 18, M. Samardzic 4, Kuta 6, ­Fogang 2, Botuli 0, Noterman 4, V. ­Samardzic 6, Lisboa 12, Kok 9.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten