Antwerpenaars uit entourage van De Algerijn opgepakt voor ontvoering en gijzeling in Portugal

De Algerijn. ©  rr

Antwerpen -

Ontcijferde berichten uit Sky ECC hebben opnieuw een doorbraak opgeleverd in een onderzoek naar zware feiten. Zeven mannen en een vrouw werden deze week in het Antwerpse opgepakt voor de ontvoering en gijzeling van een man in Portugal. De verdachten komen uit de entourage van de bekende Antwerpse drugscrimineel ‘De Algerijn’.

Sam Reyntjens, Joris van der Aa

De familie van een Antwerpse drugscrimineel stapte in januari naar de politie. “Ze deden aangifte van de ontvoering en gijzeling van het slachtoffer, die op dat moment in Lissabon was”, zegt parketwoordvoerder Kristof Aerts. “Hij moest familieleden contacteren met de vraag om losgeld te betalen in ruil voor zijn vrijlating.” De man kon een dag later door de Portugese politie bevrijd worden in een hotel in Lissabon. Hij werd ondertussen veroordeeld voor drugsfeiten in Antwerpen.

De Federale Gerechtelijke Politie kon snel achterhalen dat de feiten zich mogelijk afspeelden in het milieu van de internationale cocaïnesmokkel. “De speurders hadden al een sterk beeld van de betrokkenheid van verschillende mannen”, zegt Aerts. Ondertussen werden berichten uit de geëncrypteerde chatdienst Sky ECC ontcijferd. Dat leidde nu tot een doorbraak. “De informatie uit het gerechtelijk onderzoek rond Sky ECC heeft een aantal elementen bevestigd en zorgde voor extra informatie”, legt Aerts uit. Dat onderzoek maakte duidelijk dat het slachtoffer ontvoerd werd omdat hij ervan gedacht werd een aanzienlijke som geld te hebben gestolen van een criminele organisatie.

Donderdag vielen de speurders op zeven plaatsen in het Antwerpse binnen. In totaal werden zeven mannen en een vrouw opgepakt. “Zij werden vrijdag voorgeleid en zijn aangehouden door de onderzoeksrechter”, zegt Aerts. Het gaat om mannen tussen 24 en 43 jaar oud uit onder andere Borgerhout, Deurne, Borsbeek en Brasschaat en om een 25-jarige vrouw uit Borgerhout.

De Algerijn

De ouderlijke woning van De Algerijn werd al meermaals het doelwit van drugsgeweld. ©  BFM

De verdachten worden gerekend tot de entourage van de 27-jarige Mohamed Reda C., alias De Algerijn, de bekende Antwerpse drugscrimineel die al twee jaar betrokken lijkt in een drugsoorlog die beslecht wordt met het beschieten van gevels en het opblazen van voordeuren. Sinds hij in 2016 vrijgesproken werd van een moord in het drugsmilieu maakte De Algerijn steile opmars in het wereldje. Hij verblijft al geruime tijd in het buitenland en regelde zijn zaakjes van daaruit via zijn cryptofoon. Volgens de speurders die Sky ECC konden kraken maakte De Algerijn op het platform gebruik van verschillende namen, zoals ‘Craig David’, ‘Dobberman’, ‘Rambo’ of ‘Vuur’. Die berichten leidden nu tot verschillende rechtszaken waarin hij terecht moet staan.

LEES OOK: Het conflict dat tot Operatie Nachtwacht leidde: de mislukte ontvoering van ‘De Algerijn’

Verdachten in andere dossiers

Bij de mannen die vrijdag aangehouden werden is de 24-jarige Muslim I. uit Borsbeek, hij wordt gezien als een van de vertrouwelingen van De Algerijn. I.,werd eerder dit jaar al verschillende keren aangehouden in dossiers die gelinkt zijn aan het zware drugsmilieu en die dankzij de kraak van Sky ECC een doorbraak kenden. Zo wordt hij ervan verdacht betrokken te zijn bij een granaataanslag tegen een feestzaal annex dansschool op de Boterlaarbaan in Deurne. Samen met De Algerijn en twee anderen wordt I. binnenkort ook vervolgd voor een aanslag met een brandbom in de Albert Bevernagelei in Deurne.

Daarnaast staat I. in januari - opnieuw samen met De Algerijn - voor de rechtbank in een corruptiedossier waar een medewerkster van de stad Antwerpen informatie uit het rijksregister zou hebben doorgespeeld aan de criminele organisatie. In augustus werd I. zelf het slachtoffer van drugsgeweld, zijn woning in Borsbeek werd beschoten terwijl hij in de cel zat.

Ook Fidan H. (24) werd vrijdag (opnieuw) aangehouden. Hij is eveneens verdachte in het

De gevel van Fidan H. werd ook al beschoten. ©  jtp

onderzoek naar de granaataanslag tegen de feestzaal. Net als I. behoort Fidan H. tot de groep van De Algerijn en net als I. werd ook H. al het slachtoffer van drugsgeweld. In november schoten onbekenden vijf keer op de gevel van zijn woning in Borsbeek. Zijn advocaat, mr. Philip De Cleene, geeft geen commentaar bij de nieuwe aanhouding.

Of De Algerijn zelf ook verdachte is in het dossier van de gijzeling en ontvoering wil het parket niet bevestigen. “Het gerechtelijk onderzoek wordt verder gevoerd”, luidt het.

Aangeboden door onze partners