Van Angèle tot Bazart en de broer van Julie Van Espen: gloeiend startschot voor De Warmste Week

Zo begonnen Fien en Peter eraan: met een verzoek van Emily. 

Vlaanderen gloeit weer. Vanuit Mechelen trapte De Warmste Week zaterdag haar jaarlijkse solidariteitsactie weer af, onder het mom ‘Kunnen zijn wie je bent’. Zonder groot publiek of indoorevents, maar met een parade van VRT-gezichten en bekende koppen. Bazart gaf het startschot, Angèle kwam met groot nieuws en de broer van de vermoorde Julie Van Espen zorgde voor een eerste emotioneel moment.

Dennis Van Goethem

This is me, uit de film The greatest showman. Toepasselijker verzin je niet: met dat lied draaiden Peter Van de Veire en Fien Germijns zaterdagochtend hun allereerste verzoek. Het kwam van luisteraar Emily uit Evergem, die door haar hoorapparaat lang worstelde met onzekerheid. Vandaag, dankzij haar omgeving, kan ze volledig zichzelf zijn. Opnieuw, een mooi bruggetje naar de slogan van deze Warmste Week: kunnen zijn wie je bent, dat verdient iedereen.

Siska Schoeters met ambassadeurs Kawtar Ehlalouch en Gloria Monserez 

Het was Siska Schoeters die vanuit gaststad Mechelen de zevendaagse op gang blies, op Studio Brussel en MNM. De zusterzenders van VRT delen komende dagen hun frequentie en vormen het kloppende hart van deze editie, samen met grote tv-broer Eén. Onder de noemer ‘DWW Radio’ presenteren verschillende duo’s onafgebroken tot kerstavond. Na een jaar zonder fundraising wordt opnieuw geld ingezameld, deze keer voor 200 goede doelen die werken rond het centrale thema.

 ©  VRT

“Julie was liefde”

Op dag één tekenden meteen enkele artiesten present. Bazart kroop als eerste op het podium met de hits Onderweg en Denk maar niet aan morgen, dat door technische problemen bijna in het water viel. Nog op de agenda: K3, Bart Peeters, Milow, Clouseau, Metejoor, Pommelien Thijs, Willy Sommers en Niels Destadsbader.

Maar ook niet-muzikale gasten lieten hun steun al blijken. Zo schonk wielrenner Remco Evenepoel een paar van zijn gebruikte sportschoenen om te veilen. De meest opgemerkte naam was die van Andreas Van Espen, broer van Julie. Hij laat het assisenproces rond de moord op zijn zus deze week aan zich voorbijgaan, maar deelde wel een boodschap op DWW Radio.

 ©  VRT

“Vrouwen zijn op straat altijd op hun hoede, en moeten de kans krijgen om zich te verdedigen”, aldus Andreas. Hij vroeg een nummer aan voor Pioen vzw, een liefdadigheidsorganisatie die zich inzet voor de weerbaarheid van jonge vrouwen. De vzw werd opgericht door Peter Huyghe, schoonvader van Julie Van Espen, en biedt gratis zelfverdedigingscursussen aan.

LEES OOK. Broer van Julie Van Espen vraagt liedje aan bij de Warmste Week: “Mijn zus was een vrije vogel en ik denk dat ze dat nog altijd is”

Andreas koos het lied Birds van Imagine Dragons. “Het vertelt het gevoel dat ik had na Julie. Het lied gaat over het feit dat liefde alles overwint. Mijn zus staat voor die liefde, en dat zal altijd zo blijven. De titel is Birds, en mijn zus was ook een vrije vogel. Ergens denk ik dat ze nog steeds een vrije vogel is.”

Angèle op de sofa

De verstrengde coronamaatregelen trekken dit jaar opnieuw een streep door alle grote events. Andere acties, zoals ochtendlijke danssessies, en vliegende reporters moeten dat opvangen. Maar de brandstof van De Warmste Week blijft ook nu muziek. Met Ed Sheeran, wiens special zondagavond te zien is op Eén, werd al een wereldster gestrikt. De VRT voegt er nog een ster van hier aan toe: Angèle speelt woensdagnamiddag een showcase.

“Omdat ze zich volledig in ons thema herkent”, klinkt het bij VRT. “Dat hoor je aan de nummers van haar nieuwe album. Maar Angèle zal er ook over praten tijdens een sofagesprek met Danira Boukhriss Terkessidis.”

De Warmste Week loopt nog tot vrijdagavond en sluit dan af met een slotshow, opnieuw geleid door Siska Schoeters. Ze blikt dan terug op verschillende acties en maakt ook het ingezamelde eindbedrag bekend. In 2019 werd ruim 17,5 miljoen euro opgehaald – al gebeurde dat toen nog onder een andere formule en zonder coronaperikelen.

Bazart gaf het startschot ©  VRT

Aangeboden door onze partners

Lees ook