Bouchez én CD&V schrijven kerncentrales toch nog niet af

 

 ©  Marc Gysens

“Om de kerncentrales te sluiten hebben we zekerheid over de alternatieven ­gevraagd en die kan men ons, ook na ­wekenlang zoeken, niet geven”, zegt MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Hij blijft zich verzetten tegen de kernuitstap, tot ongenoegen van de voorzitter van zijn Vlaamse zus­terpartij, Egbert Lachaert (Open VLD). Die stak vorige week zijn nek uit en verklaarde “het lijk dood”. Producent ­Engie had die piste enkele dagen eerder al afgeschreven. Het was aan energie­minister Tinne Van der Straeten (Groen) om een alternatief te voorzien.

Tot verbazing van Open VLD was het uitgerekend Groen-vicepremier Petra De Sutter die de deur toch weer op een kier leek te zetten. “We sluiten piste B, kernenergie, niet uit”, zei die zaterdagochtend op Radio 1. Navraag leert dat ook haar partijgenoten daar niet zo blij om waren. “Maar veel moet er niet achter gezocht worden”, klinkt het bij Groen. “Petra ­wilde net zoals de voorbije maanden zo zakelijk mogelijk blijven. Zolang er geen oplossing is, wil ze geen piste afschieten. Ze wilde vooral zelf geen olie op het vuur gooien.”

Voor CD&V en MR blijft kernenergie wel een ernstige optie. “Vilvoorde heeft geen vergunning, die ­zekerheid is er dus niet”, zegt CD&V-vicepremier Vincent Van Peteghem. Hij wil de komende dagen de risico’s van de verschillende pistes inschatten. Van der Straeten maakt zich sterk dat ze voor kerst kan landen. “We hebben met ­Seraing en Manage twee centrales op de reservebank voor mocht het met ­Vilvoorde ook in de herkansing fout lopen. Maar we zullen dit politiek niet afkloppen vooraleer we alles juridisch dichtgetimmerd hebben.”(hca)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten