Japanse miljardair geland na ruimtereis naar ISS

 ©  via REUTERS

De Japanse miljardair die twaalf dagen aan boord van het Internationaal Ruimtestation (ISS) verbleef, is maandag teruggekeerd naar de Aarde. Dit hebben het Russische en het Amerikaanse ruimtevaartbureau, Rococosmos en NASA,bekendgemaakt.

mtm, gjsBron: BELGA

Bengelend aan valschermen, smakte de Russische Sojoez MS-20 capsule om 4.03 uur Belgische tijd tegen de grond in de Kazachse steppe .”De vlucht met de toeristische ruimtecapsule Sojoez MS-20 is afgelopen”, zei Rococosmos op zijn website, zowat 3,5 nadat de Sojoez ziich van de spacemeccano had losgemaakt. Slecht weer bemoeiljkte het de bergingshelkopters de landingsplaats snel te bereiken.

Aan boord van de Sojioez waren de Japanner Yusaku Maezawa (46), die een fortuin verdiende met onlinemode, zijn assistent Yozo Hirano en de Russische beroepskosmonaut Aleksandr Misoerkin. De drie leken in goede doen te zijn.

De reis markeert de terugkeer van Rusland in het ruimtetoerisme na een onderbreking van tien jaar. Rusland verloor in die sector vooral terrein aan Amerikaanse privébedrijven, met name aan SpaceX van Elon Musk. De huidige heropleving van belangstelling is een potentiële financiële meevaller. Voor ruimtetoerisme werkt Rusland samen met het Amerikaanse bedrijf Space Adventures.

De drie mannen brachten twaalf dagen door aan boord van het ISS. De Japanse miljardair had zichzelf een lijst van honderd taken opgelegd die hij in de ruimte moest volbrengen.

De assistent van Maezawa maakte video’s over het dagelijkse leven in een baan om de Aarde voor het YouTube-account van de miljardair. Zo is de man te zien terwijl hij zijn miljoen volgers uitlegt hoe je je tanden poetst of naar het toilet gaat in gewichtloze toestand.

Aangeboden door onze partners