Federaal kernkabinet komt maandagavond opnieuw bijeen over kernuitstap

 

 ©   Peter Hilz

Het federale kernkabinet komt maandagavond om 19 uur opnieuw samen over de kernuitstap.

mtmBron: BELGA

Het is niet duidelijk of de knoop maandagavond ook definitief wordt doorgehakt. Maar “alle elementen zijn stilaan wel gekend”, klinkt het bij een regeringsbron. “Na twintig jaar besluiteloosheid liggen alle elementen op tafel om een beslissing te nemen die 100 procent zekerheid geeft over bevoorrading en betaalbaarheid.”

Premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) hielden tot nu toe altijd vast aan een beslissing voor het einde van het jaar, maar in de week tussen kerst en nieuw worden werkzaamheden in de regering traditioneel op een lager pitje gezet.

Het dossier stond vorige week ook al een aantal keer op de agenda van de federale topministers. Vooral de Franstalige liberalen van MR blijven zich verzetten tegen een kernuitstap. Zondag herhaalde voorzitter Georges-Louis Bouchez in ‘De zevende dag’ op Eén nog maar eens dat de twee jongste kerncentrales langer open moeten blijven. CD&V-vicepremier Vincent Van Peteghem verklaarde er dan weer dat er nog geen enkele piste is uitgesloten.

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert suggereerde eerder deze maand al een compromis in de vorm van een aanpassing van de wet op de kernuitstap. Die zou dan de deur openlaten voor kernenergie in de toekomst, in de vorm van kleinere centrales of SMR’s. In een verlenging van de levensduur van Doel 4 en Tihange 3 gelooft Lachaert in tegenstelling tot zijn Franstalige tegenhanger niet meer. “Een lijk is op een bepaald moment dood”, verklaarde hij nadat de top van uitbater Engie die piste “onmogelijk” noemde in een brief aan premier De Croo.

Op dit moment voorziet de wet in een definitieve sluiting van alle zeven kerncentrales in ons land tegen 2025. In haar regeerakkoord bevestigde de federale regering die kernuitstap, al laat de tekst wel een mogelijkheid om de jongste centrales - Doel 4 en Tihange 3 - langer open te houden als dat nodig is om de prijzen betaalbaar te houden en de bevoorrading te verzekeren. Vooral over dat laatste bestaat nog twijfel, omdat de nieuwe gascentrale die Engie wil bouwen in Vilvoorde nog geen vergunning heeft.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten