Is Steve Bakelmans schuldig aan moord op Julie Van Espen? Assisenjury beslist dinsdag in het openbaar

 

Op het assisenproces van Steve Bakelmans (41) is het dinsdag aan de volksjury om te beslissen of hij schuldig is aan de verkrachting van en de moord op studente Julie Van Espen (23) uit Schilde. De uitspraak over de schuld gebeurt in het openbaar: pers en publiek zijn dan opnieuw toegelaten.

Bron: BELGA

De nabestaanden van Julie Van Espen hadden vorige week bij de start van het proces aangedrongen op een zitting achter gesloten deuren, dus zonder de aanwezigheid van pers en publiek. Het openbaar ministerie en de verdediging hadden zich daar niet tegen verzet. De assisenvoorzitster besloot om op de vraag van de burgerlijke partijen in te gaan. Het verhoor van Steve Bakelmans en het verhoor van alle getuigen gebeurde dus achter gesloten deuren. 

Maandag zijn de laatste getuigen aan bod gekomen. Dinsdag volgt het luik over de schuld. De burgerlijke partijen krijgen als eerste de kans om hun standpunt uiteen te zetten, gevolgd door het openbaar ministerie en de verdediging. Daarna krijgen alle partijen nog de kans om op elkaars standpunt te reageren tijdens de replieken. Het laatste woord is voor Steve Bakelmans zelf, waarna de debatten gesloten worden. 

Schuldvragen

De assisenvoorzitster zal vervolgens - in openbare zitting - de schuldvragen voorlezen en de jury de nodige instructies geven. Daarna is het aan de jury om zich te beraden over de schuldvragen. De uitspraak wordt in de loop van dinsdagavond verwacht. Het luik over de strafmaat, dat volledig openbaar zal zijn, is voor woensdag.

Julie Van Espen verdween op 4 mei 2019. De studente Internationale Betrekkingen en Diplomatie was die zaterdagavond thuis met de fiets vertrokken richting Antwerpen, waar ze met vriendinnen had afgesproken, maar kwam daar nooit aan. Haar vrienden en familieleden gingen meteen met man en macht op zoek naar haar. Ook de politie beschouwde  haar verdwijning meteen als onrustwekkend en organiseerde een zoekactie. 

Camerabeelden

Een dag later werd haar handtas, bebloede kledij en fietsmand teruggevonden in de omgeving van de oude Burgemeester Gabriel Theunisbrug aan het Albertkanaal in Merksem. Het was ook daar dat haar gsm-signaal voor het laatst werd opgevangen. De politie bekeek de beschikbare camerabeelden in de buurt en zag daarop een man met een grote rugzak die haar fietsmand in zijn handen hield. 

De beelden - weliswaar zonder de fietsmand - werden via een opsporingsbericht verspreid. De man met de rugzak werd daarin omschreven als een “belangrijke getuige” bij de verdwijning van Julie Van Espen. Het bericht werd massaal gedeeld en enkele honderden tips kwamen binnen. Het duurde dan ook niet lang of hij werd geïdentificeerd als Steve Bakelmans, een man die al verschillende veroordelingen op zijn naam had en toen op straat leefde. 

Zijn gsm-signaal werd getraceerd en hij kon op 6 mei in het station van Leuven van de trein worden geplukt. De zoekactie naar de studente ging intussen onverminderd verder. Er werd met boten op het Albertkanaal gezocht, langs de fietsroute van Julie Van Espen. Haar lichaam werd nog diezelfde dag uit het water gehaald. 

Bakelmans bekende tijdens het onderzoek dat hij verantwoordelijk was voor de dood van de studente. De veertiger sliep al een tijdje onder de Burgemeester Gabriel Theunisbrug. Toen hij die avond het blonde meisje opmerkte, had hij haar van haar fiets gesleurd. Hij wilde haar verkrachten, maar ze verzette zich hevig. Bakelmans had haar gewurgd en haar lichaam in het Albertkanaal gegooid. Hij staat nu terecht voor verkrachting en moord. Als hij dinsdag schuldig wordt verklaard, dan riskeert hij woensdag de levenslange opsluiting.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten