Omikronvariant dominant in VS, dinsdag nog toespraak van president Joe Biden

 

 ©  REUTERS

De omikronvariant van het coronavirus is nu de dominante variant in de Verenigde Staten. Dat heeft de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC maandag gemeld op basis van de gegevens van de afgelopen week. Op dit moment gaat het in bijna drie kwart (73%) van de besmettingen in het land om de omikronvariant.

mtmBron: BELGA

In de noordwestelijke staten Oregon, Washington en Idaho gaat het zelfs in zowat 96 procent van de nieuwe gevallen om omikron.

In de staat Texas werd maandag bovendien het voor zover bekend eerste sterfgeval in de VS als gevolg van een coronabesmetting met de variant gemeld.

Harde winter

De bekende Amerikaanse viroloog Anthony Fauci waarschuwde zondagavond in een tv-interview al voor een harde winter in de VS door de nieuwe variant. “Als alles zo voortgaat als we nu denken, zullen onze ziekenhuizen over twee weken onder zeer hoge druk staan,” zei Fauci tegen NBC News.

De Amerikaanse president Joe Biden geeft dinsdag een toespraak. Naar verwachting zal hij de Amerikaanse bevolking oproepen zich te laten vaccineren en te testen. Volgens een woordvoerder is Biden niet van plan het land op slot te gooien. Wel zal de president met andere maatregelen komen. Zo moeten zelftesten toegankelijker worden.

De omikonvariant werd begin deze maand voor het eerst ontdekt in de staat Californië, bij een reiziger die op 22 november was teruggekeerd uit Zuid-Afrika. Op 5 december was de variant al in een derde van de Amerikaanse staten vastgesteld.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten