“Prikspijt” haalt het in Nederland

“Knaldrang” is het woord van het jaar 2021

Het woord “knaldrang” is in Vlaanderen verkozen tot woord van het jaar 2021. Het kreeg 37,2 procent van de bijna 7.000 stemmen achter zich in de verkiezing die door Van Dale georganiseerd werd in samenwerking met de VRT. De tweede plaats is voor “tegelwippen” en “boosterprik” eindigde op de derde plaats.

mtmBron: BELGA

“Knaldrang” is het sterk verlangen om uit de bol te gaan, vaak gebruikt in de context van de coronamaatregelen.

De vijftien genomineerde woorden waren: boosterprik, deltavariant, doopgids, doorbraakinfectie, friemelhaat, grotsyndroom, knaldrang, koalatest, paaspauze, pasjesmaatschappij, strooistep, tegelwippen, tweedehandslucht, verkeersvlecht, vriendenerfenis. De woorden zijn dit jaar ontstaan of populair geworden. Zeven van de genomineerden hebben te maken met de coronacrisis.

In Nederland werd het woord met 82,2 procent van de stemmen “prikspijt” verkozen tot woord van het jaar. Dat is de spijt die iemand heeft van het feit dat hij zich heeft laten vaccineren tegen een bepaalde besmettelijke ziekte. 

Vorige week werd al bekendgemaakt dat “Ma stobbe” werd verkozen tot kinderwoord van het jaar 2021, het favoriete woord van de Vlaamse kinderen. Het tienerwoord van het jaar is “Bestie”.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten