Vanaf 2023-2024 nog slechts 240 studenten dierengeneeskunde toegelaten

 

 ©  BELGA

In het academiejaar 2023-2024 zal voor het eerst een beperking opgelegd worden aan het aantal studenten dat in Vlaanderen de opleiding dierengeneeskunde wil volgen. Na een toelatingsexamen zullen nog enkel de 240 best presterende kandidaten van start mogen gaan. Dat heeft de Vlaamse regering beslist.

mtmBron: BELGA

Dierengeneeskunde kan in Vlaanderen aan de UAntwerpen (bachelor) en de UGent (bachelor en master) worden gestudeerd. Volgens minister van Onderwijs en Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) kraken die opleidingen onder het aantal studenten. Vandaag zijn er in Gent meer dan 1.800 studenten dierengeneeskunde, in Antwerpen ongeveer 600. Omdat Vlaanderen de enige Europese regio is waar er geen toelatingsexamen voor de opleiding is, zijn er ook veel buitenlandse studenten, vooral uit Nederland.

Om de kwaliteit van de opleiding te bewaren, wordt nu de kwantiteit beperkt, zegt Weyts. Op advies van een onafhankelijke capaciteitscommissie met deskundigen heeft de Vlaamse regering voor een toelatingsexamen met ‘numerus fixus’ gekozen. Enkel de 240 best presterende kandidaten zullen de opleiding mogen aanvatten, naar analogie met de toelatingsexamens voor arts en tandarts. Studenten die zich in het academiejaar 2022-2023 al ingeschreven zullen hebben voor het eerste jaar en niet voor alle vakken geslaagd zijn, zullen worden vrijgesteld van het toelatingsexamen.

Minister Weyts zegt dat er momenteel “simpelweg te veel studenten zijn voor het aantal docenten”. Ook zijn de klinieken overbezet, waardoor studenten minder praktijkervaring kunnen opdoen. “En op het einde hebben we nog moeite om voor bepaalde specialisaties of functies dierenartsen te vinden, omdat studenten afhaken of niet in Vlaanderen blijven”, zegt Weyts.

Als de komende jaren de noden zouden veranderen, kan de regering in latere academiejaren het startquotum nog aanpassen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten