Kempens Landschap gaat het Hulgenrodebos in Borsbeek beheren

Het Hulgenrodebos krijgt zeker al extra zitbanken. 

Het Hulgenrodebos krijgt zeker al extra zitbanken. © Filip Spoelders

Borsbeek -

Het deel van het Hulgenrodebos dat zich op Borsbeeks grondgebied bevindt, zal de volgende 27 jaar beheerd worden door het Kempens Landschap. Het sloot een erfpachtovereenkomst af met eigenaar vzw Koraal.

Filip Spoelders

Het Hulgenrodebos strekt zich uit over Borsbeek en Wommelgem. In Wommelgem organiseert Koraal op het domein zijn speelpleinwerking terwijl op het deel van het bos in Borsbeek toegankelijk is voor het publiek.

Extra zitbanken

Voortaan zal het Kempens Landschap zich ontfermen over het beheer van deze 4,5 hectare aan bos. De bezoekers blijven welkom terwijl de natuurwaarde moet verbeteren. “Stichting Kempens Landschap zal een lange termijnvisie uitstippelen en het beheer in samenwerking met de gemeentelijke boswachters in goede banen leiden. Het bos blijft zeker open voor het grote publiek. Overdag is het toegankelijk via een bewegwijzerde wandellus en er is ook een erkende speelzone. Daarnaast komen er extra zitbanken en een infobord. De natuurlijke glooiingen en grachten in dit oude beukenbos zijn essentieel voor het behoud van de monumentale bomen. Die natuurwaarde gaan we nog versterken”, meldt gedeputeerde Kathleen Helsen als covoorzitter van Stichting Kempens Landschap.

Het gemeentebestuur van Borsbeek werkt al vele jaren samen met het Kempens Landschap om zijn open ruimte, onder andere aan het geboortebos, te vrijwaren. Het is tevreden met deze zet, geeft burgemeester Dis Van Berckelaer (Iedereen Borsbeek) aan: “Nu Stichting Kempens Landschap mee aan het roer staat, is het Hulgenrodebos zeker in goede handen. We zijn ervan overtuigd dat de organisatie met haar expertise ook hier een belangrijke rol zal spelen en we zo samen het grootste stuk bos in het dichtbevolkte Borsbeek verder kunnen opwaarderen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten