Steve Bakelmans over de hele lijn schuldig bevonden aan verkrachting en moord op Julie Van Espen

 

Op het assisenproces over de moord op en de verkrachting van Julie Van Espen (23), is beschuldigde Steve Bakelmans (41) over de hele lijn schuldig bevonden. De jury had bijna 5 uur nodig om de schuld te bepalen. Woensdag wordt de strafmaat bepaald: Bakelmans riskeert een levenslange celstraf.

Bron: BELGA

De jury verklaarde Bakelmans schuldig aan doodslag op studente Julie Van Espen op 4 mei 2019, meent dat er ook sprake is van voorbedachtheid waardoor er sprake is van moord en dat hij de studente ook verkracht heeft alvorens haar te doden.

Nooit aangekomen

Julie Van Espen (23) uit Schilde verdween op 4 mei 2019. De studente Internationale Betrekkingen en Diplomatie was die zaterdagavond thuis met de fiets vertrokken richting Antwerpen, waar ze met vriendinnen had afgesproken, maar kwam daar nooit aan. Haar vrienden en familieleden gingen meteen met man en macht op zoek naar haar. Ook de politie beschouwde haar verdwijning meteen als onrustwekkend en organiseerde een zoekactie.

Een dag later werd haar handtas, bebloede kledij en fietsmand teruggevonden in de omgeving van de oude Burgemeester Gabriel Theunisbrug aan het Albertkanaal in Merksem. Het was ook daar dat haar gsm-signaal voor het laatst werd opgevangen. De politie bekeek de beschikbare camerabeelden in de buurt en zag daarop een man met een grote rugzak die haar fietsmand in zijn handen hield.

Opsporingsbericht

De beelden - weliswaar zonder de fietsmand - werden via een opsporingsbericht verspreid. De man met de rugzak werd daarin omschreven als een “belangrijke getuige” bij de verdwijning van Julie Van Espen. Het bericht werd massaal gedeeld en enkele honderden tips kwamen binnen. Het duurde dan ook niet lang of hij werd geïdentificeerd als de 41-jarige Steve Bakelmans, een man die al verschillende veroordelingen op zijn naam had en toen op straat leefde.

Zijn gsm-signaal werd getraceerd en hij kon op 6 mei in het station van Leuven van de trein worden geplukt. De zoekactie naar de studente ging intussen onverminderd verder. Er werd met boten op het Albertkanaal gezocht, langs de fietsroute van Julie Van Espen. Haar lichaam werd nog diezelfde dag uit het water gehaald.

Bakelmans bekende tijdens het onderzoek dat hij verantwoordelijk was voor de dood van de studente. De veertiger sliep al een tijdje onder de Burgemeester Gabriel Theunisbrug. Toen hij die avond het blonde meisje opmerkte, had hij haar van haar fiets gesleurd. Hij wilde haar verkrachten, maar ze verzette zich hevig. Bakelmans had haar gewurgd en haar lichaam in het Albertkanaal gegooid.

Gesloten deuren

De nabestaanden van Julie Van Espen hadden vorige week bij de start van het proces aangedrongen op een zitting achter gesloten deuren, dus zonder de aanwezigheid van pers en publiek. Het openbaar ministerie en de verdediging hadden zich daar niet tegen verzet. De assisenvoorzitster besloot om op de vraag van de burgerlijke partijen in te gaan. Het verhoor van Steve Bakelmans en het verhoor van alle getuigen gebeurde dus achter gesloten deuren.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten