Oud-adviseur van Donald Trump begint rechtszaak tegen commissie die onderzoek voert naar bestorming Capitool

 

 ©  REUTERS

Michael Flynn, voormalig veiligheidsadviseur van oud-president Donald Trump, heeft de commissie van het Congres aangeklaagd die onderzoek doet naar de bestorming van het Amerikaanse Capitool op 6 januari dit jaar. Hij hoopt zo te voorkomen dat de commissie inzage krijgt in zijn telefoongegevens.

mtmBron: BELGA

LEES OOK. Alles om verwarring te zaaien: hoe Trump zelfs op herdenking van Capitool-bestorming zijn trukendoos boven haalt (+)

Flynn stelt dat de dagvaarding die eerder tegen hem is uitgebracht te breed van opzet is en hem aanpakt voor grondwettelijk beschermde uitspraken die hij deed als particulier. De onderzoekscommissie van het Huis van Afgevaardigden dagvaardde hem en andere Trump-aanhangers in november om informatie te krijgen over een ‘commandocentrum’ van waaruit ze de verkiezingsuitslag probeerden aan te vechten. Trump houdt nog altijd ten onrechte vol dat hij de presidentsverkiezingen verloor van Joe Biden vanwege wijdverbreide verkiezingsfraude.

Ook andere door de commissie gedagvaarde Trump-aanhangers zijn naar de rechter gestapt om te voorkomen dat ze worden gehoord. Alex Jones, de complottheoreticus en oprichter van de rechtse website Infowars, diende maandag een soortgelijke zaak in.

Flynn heeft eerder schuldig gepleit aan liegen tegen de FBI over contacten met de voormalige Russische ambassadeur. Hij werd destijds aangeklaagd in een onderzoek van de Amerikaanse speciale aanklager Robert Mueller naar de Russische invloed op de door Trump gewonnen verkiezingen in 2016. Trump verleende Flynn vlak voor zijn aftreden gratie.

 

 ©  Anadolu Agency via Getty Images

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten