Twee nieuwe aanhoudingen in nasleep Sky ECC-kraak: dossiers tonen schromelijk misbruik beschermde databanken

Archiefbeeld. 

Archiefbeeld. © Rob Engelaar

Deurne, Schoten -

In nieuwe onderzoeken die voortvloeiden uit de kraak van de versleutelde berichtendienst Sky ECC zijn afgelopen week twee mannen aangehouden. Het gaat om een 22-jarige uit Deurne en een 26-jarige uit Schoten. De twee dossiers tonen schromelijk misbruik aan van de toegang tot beschermde databanken.

sare, nelo

Maandag werd een 22-jarige man uit Deurne opgepakt door de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen in een lopend onderzoek. “De man heeft gewerkt voor een deurwaarderskantoor”, zegt Kristof Aerts van het Antwerps parket. “Hij zou zijn functie hebben misbruikt om persoonlijke gegevens op te zoeken van mensen die zich in een kwetsbare positie zouden bevinden en zo mogelijk een makkelijk doelwit zouden kunnen zijn van criminele drugsorganisaties.”

Bij de huiszoeking op het thuisadres van de twintiger vond de FGP een hoeveelheid cannabis, ongeveer een kilogram cocaïne en ongeveer 15.000 euro. “De feiten zijn gekwalificeerd als lidmaatschap criminele organisatie, openbare omkoping, verduistering door ambtenaren, schending beroepsgeheim en handel in verdovende middelen”, aldus Aerts. De man zal vrijdag voor de raadkamer verschijnen.

Info via woonzorgcentrum

De 26-jarige D.C. uit Schoten werd vorige week al opgepakt, net als zijn ex-vriendin K.I.D. “Uit informatie uit het onderzoek Sky ECC zou de man gelinkt kunnen worden aan illegale opzoekingen in het rijksregister. Daarbij zou misbruik zijn van een login van een medewerkster van een woonzorgcentrum. De ex-vriendin van de twintiger zou die toegang hebben”, zegt Aerts. Het zou om honderden opzoekingen gaan, onder meer de adressen van bekende (drugs)criminelen en strafrechtadvocaten werden opgevraagd

D.C. werd aangehouden op verdenking van deelname aan een criminele organisatie en externe hacking, de raadkamer bevestigde zijn aanhouding dinsdag. Zijn ex-vriendin werd voorgeleid en vrijgelaten onder voorwaarden. Een andere vrouw die in het dossier opgepakt werd, mocht na verhoor beschikken, zij werd niet in verdenking gesteld.

LEES OOK. Sky-dossiers dreigen procedureslag te worden: “Dossier hangt met haken en ogen aaneen”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten