Nieuwe taskforce ziet “veelbelovende resultaten” en adviseert aankoop van 10.000 doses van coronageneesmiddel Pfizer

 

 ©  EPA-EFE

De Taskforce Covid Therapeutics, die zich in opdracht van de federale regering buigt over de aankoop van coronamedicijnen, raadt ons land aan om 10.000 doses van het coronageneesmiddel Paxlovid te kopen. Die zullen in eerste instantie gebruikt worden in de ziekenhuizen en in het kader van een klinische studie, verduidelijkt woordvoerster Karin Rondia.

mtm

Paxlovid is een coronamedicijn van Pfizer dat de kans op ziekenhuisopname en overlijden bij niet-gevaccineerden met 89 procent zou verminderen. Momenteel loopt bij het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) een aanvraag tot markttoelating, maar het EMA zette eerder deze maand het licht wel al op groen voor het gebruik in noodgevallen.

Daarom adviseert de Taskforce Covid Therapeutics de regering om alvast 10.000 behandelingen aan te kopen via een bilateraal contract. Indien nodig, en wanneer er meer zekerheid is over de werkzaamheid, veiligheid en het geschikte gebruik, kunnen daarna nog extra behandelingen worden aangeschaft.

Die behandelingen zullen gebruikt worden in de ziekenhuizen en als onderdeel van een klinische studie. De resultaten van die studie kunnen dan ook gedeeld worden met het EMA, in functie van een eventuele markttoelating.

Eerder zette de taskforce al het licht op groen voor de aankop van 10.000 doses van het coronamedicijn molnupiravir van Merck.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten