DE LAUREATEN VAN 2021. Mark Cavendish wint spannend Wolfpack-onderonsje voor de titel van Comeback van het Jaar

 

De teerlingen zijn geworpen, de stemmen zijn geteld. Samen met u ging Sportwereld.be op zoek naar ‘De Laureaten van 2021’. Deze week is het tijd voor de bekendmaking van de winnaars. Vandaag: de Comeback van het Jaar

Raf Hermans, Simon Fallon-Kund

Comeback van het jaar: Mark Cavendish

De wielersport domineerde deze categorie, met maar liefst vier genomineerden. Het is dan ook geen verrassing dat de winnaar een wielrenner is. Meer zelfs: de top drie komt volledig uit de stal van Patrick Lefevere. Het is uiteindelijk ervaren rot Mark Cevandish die met behulp van onze lezer ploegmaat Fabio Jakobsen aftroeft.

”Mijn hart zegt ja, maar mijn verstand zegt nee”, schreef Patrick Lefevere vorig jaar in zijn column in Het Nieuwsblad over Mark Cavendish. De Brit had zichzelf aangeboden bij Deceuninck - Quick-Step nadat zijn contract bij Bahrain-Victorious niet verlengd werd. Uiteindelijk haalde het hart het van het verstand, mede doordat Cavendish zelf sponsors aanbracht om zijn loon te betalen.

Met succes, want de Brit vond zijn snelle benen terug in de vertrouwde omgeving, met vier ritzeges in de Tour plus de groene trui als absoluut hoogtepunt. Het was voor The Manx Express een opluchting na enkele moeilijke jaren door blessures, een virus en een depressie. “In 2017 trainde ik wel, maar ik werd overmand door vermoeidheid, door het virus van Epstein-Barr. Nadien kwamen de mentale problemen. Het was bijna karma dat iemand als ik een depressie kreeg”, stelde Cavendish enkele maanden geleden, die eerder in zijn carrière geen oog had voor zulke zaken. “Ik veranderde gewoon. Ik was mezelf niet meer. Ik voelde niets meer, voor niets of niemand. Het is best moeilijk om te beschrijven. Maar nadat ik wel eens zei dat dit alles nonsens is, kan ik nu stellen dat mentale gezondheidsproblemen serieus zijn.”

Maar Cavendish vocht er zich door, met de hulp van zijn vrouw en kinderen. “Een depressie verandert je leven en je bent nooit nog dezelfde persoon. Maar je kan verdergaan in het leven, terug positieve dingen meemaken. Kijk naar mij dit jaar. Ik wist dat ik ooit zou terugkeren op mijn beste niveau. Vanaf nu wil ik gewoon zo veel mogelijk winnen. En ik heb het geluk om te kiezen wat ik na mijn carrière ga doen.” Al is dat pensioen nog minstens een jaartje uitgesteld, want Cavendish verlengde zijn contract bij Lefevere.

Uitslag:

Mark Cavendish: 39%

Fabio Jakobsen: 34%

Remco Evenepoel: 9%

Xavier Malisse: 7%

Fans in de stadions: 7%

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten