Dj’s De Warmste Week duiken als ijsberen Mechelse Dijle in: “Dat is hier Ibiza!”

Fien Germijns zag het helemaal zitten. “Ooh, ça va. Maar mannen, dat is hier Ibiza.” ©  Dirk Vertommen

Mechelen -

Het is een avontuur, bij dit vriesweer en water met een temperatuur van vier graden een duik nemen in de Dijle. Maar zeven radiopresentatoren van De Warmste Week gingen woensdagmorgen in Mechelen de uitdaging aan. Daarvoor kregen ze deskundig advies van de Molse ijsberenclub.

Sven Van Haezendonck

Mechelen is dit jaar gaststad voor De Warmste Week. Op een drijvend ponton op de Dijle staan een studio en een podium voor optredens. Het was 10.30u toen Peter Van de Veire met zelfzekere tred afdaalde in de Dijle. “Waarom? Waarom? Dit is niet eerlijk, dit is niet eerlijk. Het is de max, werkelijk. Frisco in den disco”, riep hij. Collega Fien Germijns was de tweede die zich in het water waagde.

“Mijn pak loopt vol”

Al nam zij wel haar voorzorgen door een wetsuit aan te trekken. “Ooh, ça va. Maar mannen, dat is hier Ibiza. Het is schitterend, ik ga blijven”, zei ze. Al was ze toch snel weer uit het water. “Mijn pak loopt vol!” In ijskoud water springen is niet gevaarlijk, maar je doet het best niet zomaar. Je moet in goede gezondheid verkeren en er mag in je familie geen historiek van hartproblemen zijn.

Fris aan de vis of niet, zes presentatoren trotseerden het ijskoude water. Al leek Pien Lefranc even onzeker. ©  Dirk Vertommen

Luc Nijs (62), voorzitter van de ijsberenclub in Mol, weet er alles over. “Als je zo’n ijskoude duik niet gewoon bent, ga je best rustig het water in. Houd je ademhaling goed onder controle. Spring er niet in als een kip zonder kop”, vertelt hij. “Het is heel belangrijk dat je luistert naar je lichaam. Hou het veilig”, zegt Luc. Zijn club bestaat sinds 2006 en telt 152 leden.

LEES OOK: Sint-Romboutstoren staat de hele week in vuur en vlam voor De Warmste Week

“Ik heb een slokje genomen”

Een duik als ijsbeer leek dj Joris Brys goed af te gaan. “Ik heb een slokje genomen.” Na hem ging Kirsten Lemaire als een echte diva het water in. Sander Vandenhende had niet het gevoel er klaar voor te zijn. “Maar wij gaan het gewoon doen”, reageerde hij. En hij deed het. Pien Lefranc trappelde zich ondertussen al warm. “Ik durf niet”, zei ze. Aangemoedigd door flink wat supporters liet ze zich niet kennen.

De duik bood ook de bewoners van het Hof van Villers spektakel. ©  Dirk Vertommen

Presentatoren Peter, Joris en Fien hadden de smaak te pakken, want na de eerste duik gingen ze samen nog een beetje ijsbeer spelen. Met hun duik wilden ze iets terugdoen voor alle mooie verhalen die mensen tijdens De Warmste Week al met hen deelden. In Hotel Vé op de Vismarkt konden de dj’s zich lekker opwarmen.

“Ze hebben dat goed gedaan”

Luc Nijs keek toe vanop een afstand. “De radiopresentatoren hebben dat goed gedaan. Ze waren duidelijk enthousiast. Op zondag 2 januari organiseren we zelf overigens een Nieuwjaarsduik in de watersportvijver van het Zilvermeer. Iedereen is welkom vanaf 9.30 tot 12u. Je kunt inschrijven via de website van Oplaadpnt”, vertelt hij.

Joris Brys leek de koelheid zelve. ©  Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten