Steeds meer jobs aan Vlaamse universiteiten, maar slechts 3 op de 10 professoren zijn vrouw

Themabeeld 

Themabeeld ©  Shutterstock

Het personeelbestand van de Vlaamse universiteiten is de laatste jaren aanzienlijk gegroeid. Dat blijkt uit gegevens van Statistiek Vlaanderen. Op 1 februari 2021 waren in totaal 28.679 voltijdse equivalenten aan het werk. Dat zijn zowat 7.600 jobs meer dan in 2011, toen er net iets meer dan 21.000 fulltime equivalenten in de Vlaamse academische wereld aan de slag waren.

jvhBron: BELGA

Een opvallend pijnpunt is wel nog steeds de disproportionele vertegenwoordiging van vrouwelijke academici. Zo is in 2021 slechts 31 procent van de professoren en gastprofessoren een vrouw. Ook bij de doctoraal en postdoctoraal onderzoekers zijn er met 55 procent nog steeds net iets meer mannen, hoewel dat verschil wel al kleiner is. Bij de assistenten is 53 procent een vrouw.

Wat betreft de leeftijd, is een op de drie personeelsleden jonger dan 30 jaar. Vooral doctoraal en postdoctorale onderzoekers en assistenten behoren tot deze categorie. Van het universiteitspersoneel behoren de professoren daarentegen tot de oudste leeftijdsgroep. Zo is 45 procent, en dus bijna de helft, ouder dan 50 jaar.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten