GAIA dient klacht in tegen West-Vlaamse kalkoenkwekers wegens schending dierenwelzijn

Dierenrechtenorganisatie GAIA heeft besloten om klacht in te dienen bij het parket van Ieper tegen vier West-Vlaamse kalkoenenkwekers. Dat meldt de organisatie woensdag. Het gaat om kwekerijen in Heuvelland, Lichtervelde, Wervik en Lendelede. GAIA had dinsdag nog beelden verspreid van in de kwekerijen waarop volgens de organisatie “extreme schendingen van het dierenwelzijn” te zien zijn.

“Wat wij in die kwekerijen aantroffen, is zodanig erg dat wij niet anders kunnen dan klacht indienen”, legt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch uit. “Als we voor dergelijke afschuwelijke wantoestanden al geen klacht zouden indienen, waartegen dan wel?” Volgens GAIA ging het om grote aantallen fel verzwakte en zieke dieren met ernstige verwondingen die tussen uitwerpselen en kadavers lagen.

Concreet dient GAIA klacht in voor het onnodig toebrengen van pijn aan dieren, het onnodig ombrengen van dieren en voor het huisvesten van dieren in omstandigheden die niet aan hun behoeften voldoen. “Op heden bedraagt de maximumstraf voor deze feiten 6 maanden cel en 16.000 euro boete. De ‘ondernemers’ in kwestie mogen overigens van ‘geluk’ spreken dat de nieuwe strafmaten voor dit soort walgelijke feiten nog geen wet zijn geworden. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) kondigde immers reeds aan dat de huidige strafmaten verzwaard zullen worden tot vijf jaar maximum celstraf en drastisch hogere boetes”, aldus de raadsman van vzw GAIA Anthony Godfroid. ()

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten